Научни форуми

"Христос – единственото ново под слънцето" - лекции и беседи в Русе

12 и 13 декември 2009 г.

"Христос – единственото ново под слънцето" - лекции и беседи в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

С благословението на Русенския митрополит Неофит, в Русе ще изнесат поредица от лекции и беседи проф. д-р 
Калин Янакиев, проф. д-р Георги Каприев и д-р Свилен Тутеков на тема „Христос – единственото ново под слънцето”.

• Първият диалог ще бъде на 12 декември, събота, от 17 ч. в зала „Култура” на Община Русе (срещу Регионалния телевизионен център).

• На 13 декември, неделя – проповед на Литургията и беседа в храм „Св. Николай” от 9 ч. и беседа в катедралния храм „Света Троица” от 16 ч.


◊ ЛЕКТОРИТЕ

Калин Янакиев (1956, София) е доктор по философия, професор в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, преподава история на средновековната култура и християнството. Влиза неумолимо в науката още с докторската си дисертация ”Етиката на ранното християнство”. Специализира в Берлин. Автор е на много книги, сред които: “Диптих за иконите”, “Древногръцката култура - проблеми на философията и митологията”, "
Религиозно-философски размишления", „Три екзистенциално философски студии”, „Философски опити върху самотата и надеждата”, „Метафизика и християнство”. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия. Заместник-председател е на партия Демократи за силна България.


Проф. дфн Георги Каприев (1960, Бургас) е преподавател по средновековна философия в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедра "История на философията". Специализирал е в Германия и Франция. Автор е на 14 книги и многобройни статии и монографии в областта на средновековната християнска философия. Президент е на секция "Византийска философия" към Международното общество за изследване на средновековната философия. Съиздател на „Архив за средновековна философия и култура“ и „Bibliotheca christiana“. Член на редакционния съвет на списанията „Алтера Академика”, „Християнство и култура” и „Mediaevalia Philosophica Polonorum”. Преводач от латински, старогръцки, немски и руски езици.


Д-р Свилен Тутеков (1974) е преподавател по “Християнска антропология и етика” в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2003 г. защитава докторска дисертация, посветена на аскетическата антропология на св. Йоан Лествичник. През 2005 и 2007 г. специализира в Богословския факултет на Белградския университет. Автор е на монографиите "Литургични измерения на нравствеността", „Личност, общност, другост”, „Добродетелта заради истината” и на многобройни студии и статии.


Автор:
отец Стефан Стефанов
Публикация:
09.12.2009 г. 23:55
Етикети:
Посетено:
1952
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/9059-hristos-edinstvenoto-novo-pod-slantseto-lektsii-i-besedi-v-ruse