Научни форуми

"Света гора - център на православното подвижничество" - лекция на проф. Иван Желев

По повод фотоизложбата "Пътешествия в Атон 1928-1930" на швейцареца Фред Боасон

"Света гора - център на православното  подвижничество" - лекция на проф. Иван Желев


◊ СЪБИТИЕТО

Гръцка фондация за култура - гр. София, най-любезно Ви кани на лекцията на проф. Иван Желев на тема
„Света гора - център на православното  подвижничество”


На 20 октомври 2009 г., вторник, от 17.30 часа в Гръцка фондация за култура на ул. „Г. Бенковски” 51 

По повод фотоизложбата „Пътешествия в Атон 1928-1930” на швейцареца Фред Боасон (
Fred Boissonnas).

По време на лекцията (на български език) ще бъде направена мултимедийна презентация на снимки от фотоизложбата на Аврам Аврамов и Владимир Алексиев  „Атон - градината на Божията майка ”.

 
◊ ПОВЕЧЕ

От самото си начало православната вяра и религиозна практика възприемат упражняването и аскетизма като свои основни характеристики и най-вече като реализация на вярата, като път към духовното съвършенство. Още през 3. век се сформират първите  центрове на православното подвижничество в Изтока - Сирия, Палестина, Египет. Постепенно се пренасят към Мала Азия, Балканския полуостров и Европа. След завладяването на Средния Изток от друговерците, Света гора – Атон се превръща в основния център на православното подвижничество в Европа. Една пустош – не поради липсата на вода и растителност, а заради  отсъствието на каквато и да било обичайна човешка дейност, свързана със създаването на материални блага, Света гора привлича и днес под стряхата на „градината на Божията майка” хиляди мъже, решени с благословията на Н. Св. Вселенския патриарх да се посветят на постничество и молитви.

Автор:
Цветелина Атанасова, Гръцка фондация за култура, София
Публикация:
15.10.2009 г. 11:09
Посетено:
2378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/8637-sveta-gora-tsentar-na-pravoslavnoto-podvizhnichestvo-lektsiya-na-prof-ivan-zhelev