Научни форуми

Проблемите на литературата за деца, обсъдени на Кръгла маса в Сливен

В рамките на XI Национален фестивал на детската книга

◊ СЪБИТИЕТО

Присъстващата традиционно в програмата на Националния фестивал на детската книга „Кръгла маса”
(8 и 9 май) обсъди - чрез поглед към балканските литератури, тематичните и жанрови промени в литературното творчество за деца през настоящата година.

Кръглата маса бе ръководена от директорката на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева и открита от областния управител г-жа Христина Чолакова, а в работата й взеха участие Игор Чипев – директор на дирекция „Книга и библиотечно дело” в МК, председателят на общинската комисия по наука и вероизповедания Иван Петров, началниците на отделите „Култура” и „Образование” в община Сливен Дора Ескидарова и Йордан Берберов.
          

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

В зала „Май” на община Сливен автори, издатели, литературни критици, библиотечни специалисти, педагози и участници във фестивалите за детска литература от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Албания, Гърция и Унгария анализираха състоянието на литературните процеси в балканските страни в началото на XXI век, формулирайки промените в националните литератури. Интересен поглед към „балканските културни утопии в огледалото на националните илюзии и днешния „призрак на балканизма” бе предложен в доклада на Димитър Бечев. Целта на форума е да се изследва въздействието на глобализацията върху мисленето на детето–читател, както и важните въпроси на съвременната детска литература, с открояване на главните насоки в развитието й.

Сред участниците личат имената на  университетски преподаватели (доц. д-р Младен Енчев, Шуменски университет „Епископ  К. Преславски”, доц. д-р Петър Стефанов и  гл. ас. д-р Раки Бело от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”), писатели-създатели на творчество за деца (Георги Константинов, Петя Александрова, Мая Дългъчева,
Кина Къдрева, Елизабета Георгиева (Сърбия), на ръководители на културни институти и библиотечни работници (Д. Бечев, Р Библиотека - Ямбол, Ксения Ковачевич и Крумослав Миятов, Хърватска; Калина Иванова и Иван Александров – РНБ „Петко Р. Славейков”, Велико Търново и др.). Поредица от доклади изследваше „преображенията” в тематиката и жанровете в националните литератури за деца днес в страните от балканския регион (Зейчар Хасич и Шимо Ешич - с акцент върху босненско-херцеговската литература, Мила Васов – влиянието върху българското малцинство в Сърбия; този проблем бе видян и от Мила Чардашевич и Казим Никезич – Черна гора, от д-р Йозеф Керестури  -  за въздействието върху процесите на унгарската детска литература и др.). Ръководещата „Кръглата маса” Р. Петрова-Василева обобщаваше проблемите след всеки доклад или група научни съобщения, които са издадени вече и в сборник от форума.
         

◊ ОЩЕ ОТ ФЕСТИВАЛА НА ДЕТСКАТА КНИГА
 
В завършващите дни продължиха литературните състезания за деца, свързани със знания за книги и литературни герои и с представяне на моноспектакли по творби на Павел Шрут и Айтюл Акап, с участието на актьора Стоян Сърданов (Пловдивски драматичен театър). Авторите на детски книги
Тома Бинчев и Мая Дългъчева проведоха „трубадурски двубой под Сините скали”. Тук се състояха  и премиерите на новите книги на поетите Марко Ганчев и на писателя Хавиер Качо (Испания). С литературно четене поетите-гости на културния форум от Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина поздравиха децата на България. По ларгото на Сливен премина пъстро карнавално шествие с деца от сливенски училища и гости на фестивала, в което участваха театър „Цвете” и духов оркестър „Бургас”.          
          
На тържествен концерт-спектакъл (автор на сценария Златко Гулеков, постановка Христо Симеонов и със специалното участие на актьорите Теодор Елмазов и Мария Игнатова) бяха отличени творци в сферата на книгоиздаването за деца. На 9 май 2009 г. с носителите на националната награда „Константин Константинов” за 2009 година се състоя пресконференция. Със заключителния концерт на ВИГ „Врабчета” XI Национален фестивал на детската книга в Сливен завърши своята работа.
Автор: Иванка Денева
09.05.2009 г. 13:03
Посетено: 1146
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/7845-problemite-na-literaturata-za-detsa-obsadeni-na-kragla-masa-v-sliven