Научни форуми

Публична лекция "Популизмът в Източна Европа - наследство ли е на държавния социализъм?"

Част от серията лекции "Кризата в Централна Европа"

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 юли (понеделник) 2008, от 19.00 ч.
в Център за култура и дебат “Червената къща “Андрей Николов” - Червена зала

Популизмът в Източна Европа - наследство ли е на държавния социализъм? - публична лекция на проф. д-р Дитер Сегерт от Университета във Виена

Лекцията ще бъде последвана от дискусия с участието на д-р Румяна Коларова (Софийски университет) и проф. Анна Кръстева (НБУ)

. Модератор: Проф. Анна Кръстева (Нов български университет)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА

Политиката на популизма възникна неотдавна в Източна Европа и днес е важен фактор, който не можем да пренебрегваме. От смяната на системата през 1989 г. насам недоверието към институциите, и по-специално към партиите и парламентите, непрекъснато расте.

Стремежът към персонализиране на политиката става благоприятна предпоставка за разпространението на политическия популизъм в региона. За причините на последното все още се спори: дали възходът на популизма е резултат от политически тенденции в глобализирания ни свят, от зараждането на медийна демокрация, или пък е наследство от държавния социализъм? Лекцията се опитва да потвърди или да опровергае именно последното твърдение.

Лекцията е част от серията лекции “Кризата в Централна Европа”, осъществявана в партньорство с Институт “Отворено общество” - София и Департамента по политически науки към НБУ.

На английски език, с превод на български език.
Вход: 2/1 лв.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Проф. д-р Дитер Сегерт е роден през 1952 в Салзведел (ГДР). Завършва философия в Берлин (Хумболтов университет) и в Москва (Университет Ломоносов). От 1978 г. насам е заемал длъжността доцент и впоследствие става професор в Хумболтовия университет в Берлин. През есента-зимата на 1989-1990 той призовава активно за отварянето на досиетата в системата на държавната партия SED. Също така е и съосновател на академичната специалност "политически науки" в ГДР (1989-1990), професор е по сравнителни политически науки в Хумболтовия университет в Берлин (1993-1998), гостуващ преподавател е в Карловски университет в Прага (1998-2001) и е на щат в немската Агенция за гражданско образование (2002-2005).

От февруари 2005 г. е професор по политически науки във Факултета по социални науки в Университета във Виена. В сферата на интересите му влизат такива теми като европейската история и развитие в контекста на оста Изток-Запад; демократизирането на Балканите; пост-социалистическия период (наследството от европейските социалистически режими) и партийните политики.
Автор:
Публикация:
10.07.2008 г. 23:40
Посетено:
1515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/6230-publichna-lektsiya-populizmat-v-iztochna-evropa-nasledstvo-li-e-na-darzhavniya-sotsializam