Научни форуми

Международна конференция по радиодокументалистика

Варна, 14-19 юни 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Българското национално радио, програма "Христо Ботев" и Европейският съюз за радио и телевизия
организират

XXXIV Международна конференция по радиодокументалистика

 
Деветдесет радиоексперти от 41 организации от европейските страни, Южна Африка, Австралия и Канада ще участват във форума.  


Пресконференция по повод събитието на 14 юни 2008 г., от 18.30 часа, в хотел “Атлас”, комплекс “Златни пясъци”.

В нея ще участват Валерий Тодоров – Генерален директор на БНР, Райна Константинова – Директор на Радиоотдела на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), Лоран Марсо – Ръководител сектор за радиодокументалистика в EBU и Лорелай Харис – Председател на групата по радиодокументалистика в EBU.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Конференцията събира радиожурналисти от цял свят, за да обменят опит и да дискутират документални програми, чиято честност, изобретателност, а понякога и сурова искреност допринасят за бъдещето на жанра. Форумът е и мястото да си свериш професионалния часовник, т.е. кой къде е в документалното радио, кой е открил нещо ново, кой е напипал горещата точка на годината, кой е накарал колеги и слушатели да се възхитят от "радио" остроумие, артистичност, политически кураж или социална прoницателност.

Сред номинираните за участие 24 радиопродукта от цял свят са продукциите на БНР: “Случаят Баклава” на Ирина Вълчанова и Даниела Манолова от програма “Христо Ботев” и “Инфотур” на Мариела Димитрова от Радио Варна, която предлага на чуждестранните гости емоционална среща с жителите на варненските села Габърница и Аспарухово (Ченге), съхранили традициите на стародавния български бит.

От историята за любовта на бездомен мъж в Хърватско и спомените на дете в Алжир за щъркел, който сбъдва мечти, до случката със сватбена рокля, хвърлена в реката Хъмбър в Торонто, радиопредаванията разказват емоционални човешки истории, които натъжават, вдъхновяват и развеселяват.   

В епохата на нови и глобални медийни технологии радиодокументалният жанр има артистични и технически характеристики, които го правят особено подходящ за новата медийна среда. В тази среда ние вече не просто слушаме радио в ефир, а сваляме и  поръчваме програми, които слушаме когато и където искаме. Радиодокументалните предавания са сред най-популярните и търсени медийни продукти, достъпни чрез тези нови технологии. Ето защо, радиодокументалистиката е един от най-бързо развиващите се жанрове.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.06.2008 г. 14:32
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/6073-mezhdunarodna-konferentsiya-po-radiodokumentalistika