Научни форуми

Дискусия "Как да помогнем на българската книга?"

VIII форум на информацията

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 май 2008, от 16 часа,
в клуб "Класик" на Министерството на културата
(бул. Стамболийски, 17)

РФИ България организира

Осми форум на информацията под надслов “Как да помогнем на българската книга?”

. Форумът е под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

На форума ще се дискутира политиката на българската държава към българската книга, както и опита на страните – членки на ЕС. По време на дебата директорите на Френски, Унгарски, Полски и Чешки културни институти ще запознаят участниците с книжния пазар и  политиката на книгоиздаване в съответните страни. 

В дискусията ще се включат членове на Асоциация “Българска книга”, издатели, интелектуалци, представители на парламентарната комисия по култура, Министерството на културата.

Теми на дискусията:
• Каква да е политиката на държавата към българската книга?
• Какво да използваме от опита на страните-членки на ЕС?


◊ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

В Чехия през миналата година са излезли 18 455 книжни заглавия, което е исторически рекорд. Увеличава се и броят на издателите, но същевременно спадат средните разходи за издаване на една книга. Значително нараства броят на книгите за деца - почти 660 книги годишно.

В Полша са регистрирани над 20 хиляди издателства и концентрацията на пазара е много висока. Делът на 200-те най-големи издателства от бранша е почти 98%. Около 350 фирми издават повече от 10 книги годишно, а над 200 издателства са достигнали през 2006 г. оборот от над 1 млн. злоти.

Данък ДДС върху книгите

В Полша не се начислява ДДС върху книгите и специализираните списания през преходния период, който в съответствие с решенията на съвета ECOFIN (той включва министрите на финансите от всички страни-членки на ЕС) от 4 декември 2007 г. изтича на 31 декември 2010 г. Върху книгите в аудио версия или т.нар. е-book се начисляват 22% ДДС.

Във Франция в областта на книгоиздането работят около 10 000 души и годишният оборот в сектора е 2 милиарда и 700 хиляди евро. Данъчният кодекс предвижда при продажбата на книги да се прилага нисък данък добавена стойност – 5,5%. Френският национален център за Книга към Френското министерство на културата се опитва да изглади диспропорцията между големите и малките издателски къщи, като окуражава независимите издатели да се обръщат за подкрепа към него. Ролята на Френския национален център е да подпомага поддържането и развитието на качествени произведения на френски език.
Автор: Мануела Манлихерова
27.05.2008 г. 16:36
Посетено: 768
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/5976-diskusiya-kak-da-pomognem-na-balgarskata-kniga