Научни форуми

Публичен диспут за 24 май

По случай Деня на българската просвета и култута и славянската писменост

◊ СЪБИТИЕТО

Духовно-просветният център към храм "Св. Архангел Михаил" - Варна организира

Диспут между православен свещеник, доктор по философия и богослов на тема
"Между 11 и 24 май - опит за сближаване: образование и възпитание".


Събитието ще се състои на 19 май 2008, понеделник, 18 часа,
зала 37 на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна.

Ще участват:
.  протойерей Василий Шаган,
. доц. д-р Бойчо Бойчев - философ и преподавател във Варненски свободен университет и
. Борислав Аврамов
- отговорник за мисионерската и просветна дейност и работата с младежта към Варненска и Великопреславска Света Митрополия.


◊ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

Събитието се организира от Духовния център към най-стария православен храм в града, където през 1862 година е открито и първото българско училище във Варна. Това е втори Диспут след проведения на 13 май 2008 година с ученици от варненската Хуманитарна гимназия.

Диспутът ще засегне важния въпрос за двойственото ни отношение към 24 май - от една страна, светите братя Кирил и Методий почитаме като първи и основни просветители, гордеем се с тях пред целия свят, от друга страна - смятаме, че основното им дело - написването на Азбуката заради проповядването на Христовото Евангелие е вредно и ненужно за българските ученици.
 
Диспутът ще стъпи върху духовната празнина между двата празника: 11 май - църковното отбелязване на деня на двамата първоучители, и 24 май - светския еквивалент на същото, преминал през периода на задължителните манифестации и сегашната липса на вътрешен мотив за празнуване.

Днешното българско училище предлага само знание без възпитание - този избор носи своите нелеки духовни последици, ако не бъде осъзнат и поправен.

Надяваме се на открита битка с участието на студенти, представители на Варненска митрополия и граждани, като очакваме активната позиция и на варненските медии!

Автор: Десислава Неделчева, Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" - Варна
16.05.2008 г. 14:04
Посетено: 484
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/5884-publichen-disput-za-24-may