Научни форуми

Литературните награди – начин на употреба

В края на този културен сезон

◊ СЪБИТИЕТО

Арт център "Алтера" представя

Литературен салон "Буквално: литература на прага"
с Димитър Камбуров

Темата:
"Литературните награди - приложение и дозировка"

. С  участието на Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Раймонд Вагенщаин, Бойко Пенчев, Антония Колева, Ангел Игов, Камелия Спасова и други;
. Със специалното мълчаливо присъствие на Александър Кьосев.
. Димитър Камбуров -  салонен управител


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

26 юни (вторник) 2007, от 18.30 часа
Арт център "Алтера", Голям салон
София, бул. "Драган Цанков" 36, ИНТЕРПРЕД


◊ ПО ТЕМАТА

Кой се води по чартове, класации и награди, когато става дума за музикален вкус и избор? От друга страна, кой пренебрегва факта, че даден албум или изпълнение са получили «Грамми» или «Брит»?

В сферата на визуалните изкуства сякаш e друго: по-голяма тежест има количеството и качеството на международни участия и откупки: престижът зависи от куратори и купувачи.

Изглежда очевидно, че наградите имат толкова по-голямо значение, колкото едно изкуство или негови жанрове са по-близо до индустрията и масовата култура. Ясно е, че Оскар, Златен лъв, палма, мечка или глобус са по-известни от Гонкур, Медиси, Фемина, Бюхнер, Букър, Пулицър. От друга страна, остава спорно кои награди влияят повече върху съдбата на отличените с тях творби: Нобел и Оскар «кликват» по несъизмерим начин; различните награди отправят различни послания към различни видове публики.

В сферата на литературата наградите са част от системата на популяризиране или по-точно на публично «оприсъствяване» на литературни явления, които по този начин се борят за място под слънцето и на актуалното културно тържище. Наградите са уж предназначени за неспециалистите, за по-широките публики от недоизкушени читатели. Въпреки това те имат като ефект структуриране и/или динамизиране на полето на литературната публичност; онагледяват процеси и тенденции като един вид магнитни криви и резонанси. Дори когато са отхвърляни или пренебрегвани, литературните награди, подобно на модните термини, теории и тенденции, формират нагласи и очертават траектории. Тъй че колкото и да са фалшиви, подвеждащи или мимолетени въздействията им, наградите упражняват влияние, формират вкус и търсене, създават видимост, подпомагат (или подвеждат?) институции и спонсори в избора им, включително и други журита и комисии, въобще промотират едни и маргинализират други. Освен това, дори когато са скандални, наградите в едно културно и литературно поле създават видимост за нормалност, за включеност в някакъв порядък, в света.

Въпроси, които, предполагам, ще ни занимават:
. Наградите причиняват и ползи, и вреди: кое надделява?
. Наградите за литература предполагат и употреби, и злоупотреби: да ги опишем с оглед ограничаването на негативните и страничните ефекти.
. Сравнението или съпоставката би взела връх при съизмерването на българските и големите национални и международни награди за литература?
. Какви примери за ползи и вреди, за употреби и злоупотреби бихме коментирали?
. Какво прокарват литературните награди: субективни предпочитания или обективни, структурни процеси; автори или поетики; мировъзрения или естетики, интелектуални предизвикателства или насладна пасивност?

Всичко това ще коментираме на 26 юни от 18.30 в Арт център Алтера, Интерпред с редовни и по-случайни членове на журита на награди, с издатели и автори - награждавани, наградени, ненаградени и ненаграждавани - с литературоведи и културолози, между които Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Раймонд Вагенщайн, Бойко Пенчев, Антония Колева, Ангел Игов, Камелия Спасова и други; със специалното мълчаливо присъствие на Александър Кьосев.

Димитър Камбуров, като обичаен салонен управител, ще се разпорежда с достъпа до думата и ще внимава за атмосферата и тона - добър, но бодър върху нажежения одър на юнския вторник.

Димитър Камбуров
Автор:
Алтера
Публикация:
24.06.2007 г. 15:39
Посетено:
550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/4200-literaturnite-nagradi-nachin-na-upotreba