Научни форуми

Доц. Галин Георгиев за ролята на етноложките изследвания за диаспората в Украйна

Лекцията засегна важна за съвременната етнология тема, като постави в центъра на вниманието една от най-големите български диаспори с нейната роля на активен участник в социалния, културния и политическия процес

Доц. Галин Георгиев за ролята на етноложките изследвания за диаспората в Украйна

Пред препълнена зала в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ – БАН) доц. д-р Галин Георгиев представени лекция „За ролята и значението на етноложките изследвания в диаспора (по материали от българските общности и групи в постсъветското пространство)", подготвена като встъпителна за заемане на академичната длъжност "доцент'' в ИЕФЕМ – БАН. Той направи анализ на различни съвременни процеси и тенденции в българските общности в постсъветското пространство през призмата на историческата етнология.

Доц. д-р Георгиев, свързан и с дейността на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”, подчерта актуалността и значимостта на извършените проучвания в резултат от редица научни проекти. ''Темата за българските общности и групи в диаспора в чужбина за мен е особено важна. Тя дълги години стои на вниманието на много учени, но всяко нейно поставяне на ново място е важно, защото представлява една подкрепа за българските общности, особено в днешното трудно и сложно време и във връзка с войната, която се води на територията на Украйна''.

Форумът бе открит от доц. д-р Ива Кюркчиева – ръководител секция „Историческа етнология“, която подчерта научната и обществената значимост на разработката: ''Можем да изкажем нашето възхищение от неуморната и последователна работа при осъществяването на всички етноложки изследвания, с които доц. Георгиев се занимава в диаспора от години, за тези огромни негови заслуги в изучаването на българските общности“.

Доц. Георгиев засегна темата за изследване на диаспорите и транснационалните общности, спря се на процесите на промяна, преход и съчетание на елементи между тях. Подчерта, че наред с фундаментална научноизследователска стойност, неговото изследване разглежда много практически казуси, свързани с културно-антропологичните измерения на войната в Украйна, промени и сътресения във всички аспекти от всекидневния живот на групите в диаспората. ''Мисля, че интересът към българите зад граница попада в пресечната точка на най-малко три основни и взаимодопълващи се тематични полета - етнологията на етничността, етнология на идентичността и етнология на миграциите'' - обясни той.

Лекцията засегна важна за съвременната етнология тема, като постави в центъра на вниманието една от най-големите български диаспори с нейната роля на активен участник в социалния, културния и политическия процес. Трудът на доц. Георгиев има иновативна, фундаментална научно методологическа стойност и същевременно разглежда практически проблеми, насочени към днешния ни живот, особено след военната агресия в Украйна.

Интересните примери от теренните проучвания послужиха за тема на множество изказвания след лекцията. На събитието присъстваха директорът на ИЕФЕМ - д-р Владимир Пенчев, членове на Института и на Българската академия на науките. Значимостта на лекторията провокира оживена дискусия, в която се включиха проф. д-р Владимир Пенчев, доц. д-р Мария Маркова, доц. д-р Валентина Васева, гл. ас. д-р Бехрин Шопова, гл. ас. д-р Елена Водинчар, гл. ас. д-р Димитър Атанасов и др.

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
08.08.2024 г. 16:31
Етикети:
лекцияИЕФЕМ – БАН
ролята на етноложките изследвания за диаспората в Украйна
Доц. Галин Георгиев
Посетено:
212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/39618-dots-galin-georgiev-za-rolyata-na-etnolozhkite-izsledvaniya-za-diasporata-v-ukrayna