Научни форуми

Юбилейна конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“ организират три институции

Събитието е в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова

Юбилейна конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“ организират три институции

На 29 май (сряда) от 12.00 ч. в Галерия „Академия“ на Националната художествена академия, София, ул. "Шипка" № 1 ще се състои официалното откриване на двудневната юбилейна Научна конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“ в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

Форумът е организиран от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, съвместно с Националната художествена академия и с любезното съдействие на Исторически музей – Чипровци.

40 водещи учени и експерти в сферата на хуманитарните и социални науки ще представят проучванията си, свързани с научната проблематика, в които е работила през годините чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова. Богатата програма има за цел да провокира дискусии, свързани с проблемите на опазване, съхранение и популяризиране на културното наследство и с ролята на изследователите и музейните работници в тези процеси.

Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова е водещ изследовател в областта на изкуствознанието, фолклористиката, етнологията, културната антропология, музеологията, материалното и нематериалното културно наследство. Дългогодишен преподавател е в Националната художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи активно в полето на администриране на науките за културата, културни институции и разработки на културни политики в страната.

Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова е била заместник-министър на културата, дългогодишен директор на Института за фолклор при БАН, първи директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Дългогодишен председател е на ИКОМ – България. Била е председател, зам.-председател, член на Националния съвет по нематериално културно наследство при министъра на културата, както и на други национални съвети в Министерството на културата – по музейно дело, културен туризъм, читалища и пр. Носител е на поредица отличия, сред които Златен век – звезда и Грамота от името на министъра на културата за изключителен принос в развитието на българската култура, Възпоменателен медал „50 години България в ЮНЕСКО“ от името на министъра на външните работи, отличие „За заслуги към БАН“ и Грамота от председателя на БАН за цялостна дейност за изследване и популяризиране на българското нематериално културно наследство.

Особено значима е работата на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова в областта на нематериалното културно наследство (НКН), като тя работи активно за приложението в страната на постановките на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 г. за опазване на нематериалното културно наследство (Конвенция 2003). Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова представлява България в първия Междуправителствен комитет на ЮНЕСКО за опазване на НКН, тя е автор и/или ръководител на екипите, разработили първите три вписвания на български елементи в Световната представителна листа на ЮНЕСКО на елементи на НКН. През последните години чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова участва в работата по оценката и селектирането на представените кандидатури от държавите-страни по Конвенция 2003 за вписване в Световните листи на ЮНЕСКО като член на Световния експертен орган, създаден в лоното на ЮНЕСКО, за тази цел.

 Програма на конференцията: https://iefem.bas.bg/…/Conference-programme_29-30052024.pdf

...................

За въпроси и допълнителна информация: konferencija_mila_santova_2024@abv.bg

   pr@iefem.bas.bg  

 

Автор:
Юлия Попчева, ИЕФЕМ БАН
Публикация:
27.05.2024 г. 12:53
Етикети:
Национална художествена академияНаучна конференцияИЕФЕМ БАН
„Културно наследство – изкуство – музеи“
Исторически музей – Чипровци
Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова
Посетено:
200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/39236-yubileyna-konferentsiya-kulturno-nasledstvo-izkustvo-muzei-organizirat-tri-institutsii