Научни форуми

Човекът и морето. Необикновената биография на Дж. Конрад

Академичен четвъртък в Университетска библиотека при ВТУ

Човекът и морето. Необикновената биография на Дж. Конрад


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 април 2007 г., четвъртък, от 12.30 ч. Полски институт в София, Катедра "Славистика" при ВТУ и  Централна университетска библиотека при ВТУ

организираха в читалнята на Библиотеката:

. Лекция на тема: “Човекът и морето. Необикновената биография на Джоузеф Конрад (Jozef Teodor Konrad Korzeniowski)” на д-р Виргиния Мирославска, лектор по полски език във Великотърновския университет;

. Прожекция на документалния филм “Конрад” – реж. Бохдан Рончковски.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Джоузеф Конрад е романист, поляк по произход.
Роден на 3 декември 1857 г. в Бердишов (днешна Украйна) като Йозеф Теодор Конрад Корженовски, той е отгледан в окупираната от Русия Полша. Баща му - разорен аристократ, писател, преводач и борец срещу окупаторите - е арестуван заради патриотичната си дейност и изпратен на каторга в Сибир. Скоро след това майка му почива в изгнание от туберкулоза. Въпреки че бащата на Конрад се връща в Краков, той също умира четири години по-късно.

Впоследствие Конрад е отгледан от чичо си в Швейцария. Напуска училище на 17 години и става моряк във Френската търговска флота. Води авантюристичен живот - отплава от Марсилия и се замесва в контрабанда на оръжие и политически заговори. През 1878 г., след опит за самоубийство, Конрад постъпва на работа на британски кораб, за да се отърве от военна служба във Франция. Взема диплома за капитан на търговски плавателен съд, научава английски преди 21-ата си година и през 1884 г. става натурализиран британец. Тогава си сменя името на Джоузеф Конрад. Първоначално живее в Лоустофт, Съфълк, а по-късно - близо до Кентърбъри, Кент.

Конрад пътува много. Трупал впечатления от най-различни екзотични места по света и после ги използвал в романите си. Посещава Австралия, няколко острова в Индийския и Тихи океан и дори плава по река Конго в Африка. През 1894 г., на 36 години, Конрад решава да остави мореплаването и заживява в Англия. След две години се жени за англичанката Джеси Джордж, с която по-късно има два сина.

Първият му роман, „Лудостта на Алмейър“ („Almayer's Folly“), в който разказва за Малайзия, е написан на английски и издаден през 1895 г. По онова време френският е по-силният чужд език на Конрад и е забележително, че той успява да пише толкова свободно и успешно на своя трети език, английския.

Литературното творчество на Конрад е мостът между класическата литература на Чарлс Дикенс и Фьодор Достоевски и зараждащия се модернизъм. Любопитно е, че Конрад не харесва нито Достоевски, нито руските писатели, като изключение прави единствено Иван Тургенев.

Най-прочутото произведение на Джоузеф Конрад е повестта „Сърце на мрака“ (още по-известно в съвременността чрез широкоекранната си адаптация - „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола, от 1979 г.). Друго известно филмирано негово произведение е романът „Тайният агент“, пресъздаден в „Саботаж“ на Алфред Хичкок (1936).

Джоузеф Конрад умира от разрив на сърцето на 3 август 1924 г. и е погребан в Кентърбърийското гробище... На надгробната му плоча името му е изписано с цели три грешки.
Автор:
Университетска библиотека при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
Публикация:
25.04.2007 г. 11:46
Етикети:
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/3868-chovekat-i-moreto-neobiknovenata-biografiya-na-dzh-konrad