Научни форуми

Покана за Кръгла маса "Четенето е грамотност"

7 декември, 10:00 ч., НДК, в рамките на 50. Софийски международен панаир на книгата

Покана за Кръгла маса "Четенето е грамотност"

◊ ПОКАНА

Кръгла маса "Четенето е грамотност"

Преди броени часове излязоха резултатите за международното оценяване на учениците PISA 2022. Данните за България са повече от тревожни – общо 54% от 15-годишните български ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53%  от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% от тях са с дефицити по природни науки.

От години Асоциация „Българска книга“ алармира за този проблем и настоява да бъде приета Национална програма за подпомагане развитието на функционалната грамотност. Именно това ще бъде темата и на кръглата маса „Четенето е грамотност“, която Асоциацията организира съвместно с Фондация „Четене“ и Сдружение „Книги и четене“.

Целта на кръглата маса е с помощта на институциите, неправителствените и работодателските организации да продължим започнатото и да очертаем пътна карта на четенето, като заедно поставим въпроси, предложим решения и стратегии за развитието на четенето и функционалната грамотност в България.

В кръглата маса са поканени да се включат: Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Комисиите по образованието и науката и по културата и медиите в Народното събрание, Столична община, както и редица неправителствени организации.

Официалната кръгла маса „Четенето е грамотност“ ще се проведе в рамките на 50. Софийски международен панаир на книгата, на 7 декември (четвъртък), от 10:00 ч. в зала 1.5 (вход през А3) в Националния дворец на културата
Заповядайте!

Автор:
Асоциация „Българска книга“
Публикация:
05.12.2023 г. 16:45
Посетено:
328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/38180-pokana-za-kragla-masa-cheteneto-e-gramotnost