Научни форуми

Майките и бащите на Теодора Димова

Осми (последен?) литературен салон „Нобелирани и други - литература на прага”

◊ СЪБИТИЕТО

Дискусия на тема:
Майките и бащите на Теодора Димова: "Майките", "Адриана" и (не)любовните наследства в литературата


5 април (Велики Четвъртък), 19 ч.
София, Център за култура и дебат “Червената къща”, Червена зала


◊ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

В осмия от серията литературни салони на “Червената къща” ще се занимаваме с последните две книги на Теодора Димова“Майките”, отличен с Голямата награда за литература за Централна и Източна Европа (в конкурса на Bank Austria Creditanstalt, част от UniCredit Group, и KulturKontakt Austria и Wieser Publishing House) и с литературната награда на София за 2006, и с “Адриана”, продължение на незавършения “Роман без заглавие” на нейния не по-малко известен баща, писателят Димитър Димов.

Двата романа, макар по много различен начин, поставят въпроса за наследствеността в литературата: като травма и бреме, но и като вдъхновяващ пример и воля за безсмъртие или поне за непреустановима континуалност: от човек в човек, от творец в творец, от епоха в епоха. Освен собствено литературните достойнства на романите, поставящи въпроса за реализма, социалната диагноза и експеримента в творчеството й, ще се питаме за мястото им в съвременния български литературен и културен контекст, за тяхната представителност на световния пазар на идеи и текстове. Моралният ригоризъм, интелектуалната съсредоточеност, художествената безкомпромисност – тези запазени марки на писането на Теодора Димова дали са знак за актуалност и съвременност, за универсалност и безвременност или за анахронична ретроградност?


◊ СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ

В лицето на литературната теоретичка Амелия Личева, известна и с политическата си ангажираност, ще разполагаме с пропонент. Михаил Неделчев ще впрегне разностранните си литературни компетентости, за да изиграе ролята на опонент.

С участието на Антония Колева, колега-водеща от алтернативния литературен форум “Литература + Култура”, част от проекта 4х4 off-road animals, която държи да не бъде бъркана с литераторите.

Гласът на младите, за които Т. Димова обича да пише, ще бъде представен от Надежда Стоянова и от Мария Шиляева, която ще прибави към младостта си и перспективата на двойното културно поданство. Ще се радваме още на безценния интерпретативен опит на режисьора и съавтора-избраник Стилиан Петров. Ще разчитаме и на вашето участие: книгите на Теодора Димова не позволяват и обезсмислят неутралитета на “нито топлите, нито студените”.

Самата писателка също ще бъде сред нас, но обещава да проговори само ако много я предизвикаме: да го направим!

Салонен управител: Димитър Камбуров.

На български език
Вход: 2/1 лева (намаление за студенти) или с прес-карти за журналисти и медии

С подкрепата на Швейцарската културна програма в България
Автор:
Димитър Камбуров
Публикация:
04.04.2007 г. 20:00
Етикети:
Посетено:
780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/3769-maykite-i-bashtite-na-teodora-dimova