Научни форуми

Започва първата у нас “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи”

На 15 септември събитието е отворено за широката публика

Започва първата у нас “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи”

◊ СЪБИТИЕТО

Първата у нас “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” ще се състои от 13 до15 септември във Френски институт - София. Събитието се организира от Arte Urbana Collectif, които са организатори на резиденциите за съвременни форми на творческо и сценарийно писане Summer Scriptwriting Base, международния фестивал за наука и изкуство “Театър на чудесата”, както и кино-образователните им събития за младата публика “Срещи на младото европейско кино”, “Кино в училище” и др.

“Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” ще протече на два етапа - на 13 и 14 септември програмата включва специализирани работни сесии за предварително поканените участници от над 20 държави, като ще бъдат разисквани резултатите от европейския интердисциплинарния научен проект INDCOR (Interactive Narrative Design for Complexity Representations). Проектът цели изграждането на мрежа за интердисциплинарно изследване на интерактивния дигитален разказ като средство за справяне със сложни съвременни явления в това число и с проблема с „фалшивите новини“.

На 15 септември събитията ще бъдат отворени за широката публика, която ще получи възможност да се запознае с резултатите от работата на международните специалисти върху създаването на интерактивните дигитални наративи и тяхното приложение в различните обществени и културни сфери, както и да се включи в специално подготвените работилници, дискусии и презентации на прототипи, включващи интерактивни дигитални наративи, от различни области. Входът за събитието на третия ден е свободен, като всички желаещи ще трябва да се регистрират предварително за участие на този линк.

Пълната програма на “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” може да видите в събитието.

 

◊ УЧАСТНИЦИ

Сред гостите, които ще вземат участие на “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи”, се отличават имената на международно признати специалисти от областта на сценарийното писане и наративния дизайн като проф. Хартмут Кьониц, Агнеш Бак, Абхинав Чугх и Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif.

Проф. Хартмут Кьониц е преподавател в университета Södertörn (Стокхолм, Швеция), писател и журналист. Той е изследовател и практик в сферата на компютърните науки, видео игрите и дизайна на интерактивни наративи, президент на ARDIN (Association for Research in Digital Interactive Narratives) и председател на проекта INDCOR, финансиран от европейската програма за взаимодействие в науката и технологиите COST.

Агнеш Бак е ръководител и водещ изследовател на лабораторията за имерсивни и интерактивни преживявания към водещия университет за изкуства и дизайн в Будапеща - Мохол-Наги. Агнеш Бак е основателка на конференцията за имерсивни и интерактивни наративи Zip-Scene, която се провежда в различни градове на Европа. Тя е съосновател на Random Error Studio, което се фокусира върху създаването на VR продукции, и е куратор на Vektor VR section, първото събитие с фокус VR в Унгария. 

Абхинав Чугх (Ню Делхи и Мумбай, Индия) е мениджър на Експертната мрежа на Световния икономически форум - мрежа от над 3000 водещи глобални експерти, които допринасят с прозрения и знания за възникващи глобални проблеми, индустрии и икономики. Той също така управлява съдържанието на платформата Strategic Intelligence  – водещ инструмент за системно мислене на Световния икономически форум, който се използва от глобални лидери и политици. В София Абхинав Чугх ще представи “Transformation Maps” - основния динамичен инструмент за предаване на знание на Световния икономически форум.

Димитър Узунов е режисьор и продуцент, съосновател на Arte Urbana Collectif и създател и ръководител на академията за съвременни форми на творческо и сценарийно писане Summer Scriptwriting Base. През 2008 г. основава в Париж театралната трупа Famille Mundi. Създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. Неговият уъркшоп Creative Storytelling беше посочен сред 10-те най-добри креативни събития в Лондон през септември 2018. По време на срещата Димитър ще представи различни интердисциплинарни проекти за комуникация на научната информация, които използват средствата на театъра, сценарийното писане и игровия дизайн.

_________

На снимката: Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.09.2023 г. 10:13
Етикети:
“Театър на чудесата”Arte Urbana CollectifСреща
Френски институт София
интерактивни дигитални наративи
европейска мрежа
Посетено:
230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/37618-zapochva-parvata-u-nas-sreshta-na-evropeyskata-mrezha-za-interaktivni-digitalni-narativi