Научни форуми

Научният симпозиум на ММФ “Варненско лято” 2023 ще изследва испанската музикална традиция

Петото поредно издание на форума ще се проведе от 1 до 3 септември с участието на световни имена в музикознанието от Испания, Германия и Австрия, ще се включат и български музиковеди и студенти

Научният симпозиум на ММФ “Варненско лято” 2023 ще изследва испанската музикална традиция

Научният симпозиум на Международния музикален фестивал  “Варненско лято” 2023 ще изследва испанската музикална традиция

Петото поредно издание на научния форум ще се проведе от 1 до 3 септември с участието на световни имена в музикознанието от Испания, Германия и Австрия, ще се включат и български музиковеди и студенти. Вечерни концерти ще пренесат темите на обсъждане на сцената на Градската художествена галерия - Варна.

В дните на подготовката на форума проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, споделя кои са акцентите в програмата на Научния симпозиум на фестивала тази година:

“Научният симпозиум на Международния музикален фестивал “Варненско лято” се радва на все по-голям интерес от изследователите на музикалната култура в Европа. Ние избираме всяка година тема, която е съзвучна с концертната програма на фестивала. Тази година посвещаваме симпозиума на Испания, която пое председателство на Съвета на ЕС.

Определили сме темата така: “Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността” - Мисля, че няма нищо по-хубаво от това да запознаем българската аудитория и гостите на Варна с традицията и универсалността на испанската музика от Ренесанса до съвремието. 

В рамките на три дни - 1, 2 и 3 септември, ще дискутират водещи музиколози от Испания, Австрия и Германия, ще участват и млади български музиколози под ръководството на д-р Петя Цветанова от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Ще дойдат и студенти, за които това ще бъде безценна възможност да общуват със световни имена в музикознанието. Темите на симпозиума са “Испанска барокова музика”, “Национализъм и универсализъм в испанската музика” и “Идентичност и развитие”. На нашата покана отново се отзова уважаваният проф. д-р Хартмут Кронес от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, който ще бъде академичен модератор, подпомаган от д-р Петя Цветанова от българска страна.

Паралелно с трите дни на научни доклади и дискусии вечерта ще радваме публиката с три коренно различни с посланието си и хармонията си програми. Първата вечер ще бъде посветена на испанския ренесанс с изпълнения на бароковата и ренесансова група “Armonica stanza”. Втората вечер ще ни гостуват европейски артисти, които ще изпълнят шедьоври на камерната музика на Испания. Ще се включат и български изпълнители. Ще чуем клавирен квинтет от Енрике Гранадос, клавирно трио от Енрике Фернандес Арбос, клавирен квартет от Хоакин Турина плюс “Кармен Фантазия” от Сарасате. А третата вечер ще бъде един компендиум, който ще ни пренесе от испанската романтика до съвремието с “Enseic” - ансамбъл на съвременна музика на Кантабрия - великолепни музиканти, които ще ни представят изключително интересна и пъстра програма с шедьоври на испанската класика.

Ангажиментът, който професор Хартмут Кронес, е поел към нашия фестивал, продължава да бъде една много силна нишка в идеята, която провеждаме в последните вече 4-5 години, а именно да съчетаем високото научно ниво на педагози изследователи с широката аудитория и специализираните кръгове, да запознаем с тематиката бъдещите български музиколози, гостите и българската аудитория.

Подобни симпозиуми с научно-популярен характер са мост към класиката на бъдещето. Живеем в общество, което изцяло се базира на информационните канали, знаем, че информацията е този източник на знания, без който не може в нашето ежедневие и имаме нужда да запознаем с една непозната територия ценителите и слушателите - както гостите на ММФ “Варненско лято”, така и слушателите на БНР с тези изключително интересни теми не само за фестивала, но и за нашето музикознание. Гостите са светила на музикознанието, които в досега с българските си колеги ще могат и в разговорите, които провеждат, и по време на симпозиума, и по време на неформалните си срещи да стигат до изводи, решения, открития.

Няма да забравя срещата през 2019 г. в разговор с Хартмут Кронес и Данило Профумо, които стигнаха до интересни заключения на база на писмата между Роберт Шуман, Клара Вик и Йоханес Брамс. Те бяха повод за един голям симпозиум впоследствие във Виена, където тези разговори бяха изследвани задълбочено от едни от светилата в тази област на немската романтика, за която ние дадохме специално място и в миналогодишния симпозиум. 

Това, което беше коментирано, впоследствие се оказа, че води до сериозни изследвания и до открития, които дават светлина за начина, по който определени композитори са били мотивирани да композират дадени произведения, които до ден днешен са шедьоври в музикалната съкровищница, каквито са произведенията на Брамс и Шуман и на тяхната муза Клара Вик. 

Такива срещи на големи светила вдъхновяват хората, Варна е енергийно място, което вдъхновява всеки гост на града и няма нищо по-хубаво от това на един такъв симпозиум човешкият разум, окрилен от вдъхновението и природата да достига до откровения, които реално имат своето отражение в историята на музиката.”

.................................

Пълната програма на Международния симпозиум на ММФ “Варненско лято” открийте тук: https://varnasummerfest.org/

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

 

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Пресцентър ММФ “Варненско лято”

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.08.2023 г. 15:23
Етикети:
Проф. Марио Хосенконцертииспанска музикаНаучен симпозиум
д-р Петя Цветанова
проф. д-р Хартмут Кронес
ММФ “Варненско лято” 2023
Посетено:
584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/37532-nauchniyat-simpozium-na-mmf-varnensko-lyato-2023-shte-izsledva-ispanskata-muzikalna-traditsiya