Научни форуми

Международна научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“ – Севлиево, 7-9 септември 2023 г.

Културна програма

Международна научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“ – Севлиево, 7-9 септември 2023 г.: 1
Снимка: Божидар Генков

В началото на м. септември т.г. в Севлиево ще се проведе Международна научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“. Форумът се организира от регионален вестник „Росица“ в Севлиево, Технически университет – Габрово и Регионален исторически музей – Габрово.

Събитието се провежда под патронажа на г-н Кръстю Кръстев – министър на културата, г-жа Мария Башева – областен управител на Област Габрово и кметовете на Общините Габрово и Севлиево – г-жа Таня Христова и д-р Иван Иванов.

В културната програма са включени:

Камерна формация от Фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие – 1870“, Севлиево

Първи ръководител на формацията е Елена Райкова. Дългогодишен ръководител е Беньо Пенев. От 2005 г. ансамбълът е под ръководството на Йордан и Весела Йорданови. Изпълнителите са петдесет танцьори, музиканти и певци. Ансамбълът изпълнява програми, включващи танци, песни и музика от всички етнографски области на България. Към ансамбъла е създадена и камерна формация. Структурата на Фолклорен ансамбъл „Развитие” включва и подготвителни групи. Техни ръководители са Павел Йорданов и Лилия Христова.

Ансамбълът е Представителен на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства за България (ЦИОФФ). Развива изключително активна концертна дейност в Севлиево, в селищата от общината и България, както и на световните сцени. Фолклорен ансамбъл „Развитие” е носител на много престижни награди през годините: Орден „Св. св. Кирил и Методий” – Първа степен, „Сребърна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци, Почетен диплом на Министерство на културата, Почетен знак на община Севлиево, Почетен плакет на Община Севлиево, многобройни награди от участия в международни фолклорни фестивали. През годините ансамбълът е участвал със свои изяви в Чехия, Русия, Франция, Италия, Турция, Гърция и др. Изключително признание за качествата на изпълнителите е участието на ансамбъла в Петата Световна Фолклориада в гр. Закатекас в Мексико през 2016 г. В резултат на изключително достойното си представяне на Фолклориадата, Фолклорен ансамбъл „Развитие“ получава покана да представи България на най-престижния фестивал на ЦИОФФ в гр. Конфолан, Република Франция.

Главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Развитие“ е Йордан Йорданов. Помощник-ръководител е Весела Йорданова – педагог и хореограф. Музикален ръководител е Николай Тотев – артист-солист. Вокален ръководител е Николина Ботева – музикален педагог.

Музикална певческа школа и школа „Електронни музикални инструменти“, с ръководител Николай Михайлов при Център за подкрепа и личностно развитие Детски комплекс „Йовко Йовков“, Севлиево

Център за подкрепа и личностно развитие Детски комплекс „Йовко Йовков“ - Севлиево осъществява общинската политика за осигуряване на обща подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от 5 до 18-годишна възраст в община Севлиево, като организира и провежда дейности за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата им в областта на науките, технологиите, изкуствата и екологията и опазването на околната среда. Специално внимание се обръща на работата с деца със специални образователни потребности и деца в неравностойно социално положение, като за целта се търси подкрепата на неправителствени организации, на родителите, на местната власт. Изавите на художественотворческите състави присъстват в културния афиш на Общината.

Трио „Мелоди“

Трио „Мелоди“, в състав Майя Кършулева (цигулка), Олга Цветкова (сопран, виолончело) и Елисавета Петрова (пиано) е формация, която събира три солистки, родом от Севлиево, с богата концертна и творческа кариера, за да музицират заедно. Участват активно в концерти, изложби и други събития. Майя Кършулева, Елисавета Петрова и Олга Цветкова продължават да музицират самостоятелна в различни формации и като солисти. Имат много спектакли, записи, награди и гастроли в страната и чужбина.

Формация „Мелос“

Формация „Мелос“ са Олга Цветкова (сопран), Катерина Николаева (мецосопран) и Жозе Понзоне (баритон). Вокалната камерна формация ,,Мелос" е създадена през февруари 2022 г. Нейната репертоарна политика е насочена към ортодоксалната, фолклорната и класическата музика. До момента Вокална формация ,,Мелос" концертира активно, като участва на различни национални и международни музикални форуми, организирани от Министерство на културата и Българския хоров съюз. Нейни изпълнения са включени в сборен фестивален CD албум. От месец май 2023 г. Вокална формация ,,Мелос" е част от артистичния състав към Народно читалище ,,Развитие – 1870“, гр. Севлиево.

* * *

Подробна информация за предстоящата научноприложна конференция може да се получи на интернет страниците на партниращите организации.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
05.08.2023 г. 15:18
Посетено:
464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/37437-mezhdunarodna-nauchnoprilozhna-konferentsiya-regionalno-razvitie-kulturni-koridori-i-medii-sevlievo-7-9-septemvri-2023-g