Научни форуми

Бяло между Червено и Черно: възмездената междина на Орхан Памук

Какво ни липсва или какво ни е в повече

◊ СЪБИТИЕТО

12 март 2007, (понеделник), 18.30 ч., Червена зала

Седми литературен салон „Нобелирани и други - литература на прага” - на тема:

Бяло между Червено и Черно: възмездената междина на Орхан Памук, Нобелов лауреат за 2006 (“Черна книга”, “Името ми е Червен”, “Сняг”)

Салонен управител: Димитър Камбуров

На български език
Вход: 2/1 лева (намаление за студенти) или с прес-карти за журналисти и медии

• С подкрепата на Швейцарската културна програма в България


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЕДМИЯ САЛОН

В седмия от серията литературни салони на “Червената къща” ще говорим и спорим за Орхан Памук, поредният балкански автор-нобелист, затягащ примката на негативната ни отличителност на нация без Нобел. Предвид факта, че Памук е много добре преведен на български, този път няма да се ограничим до един текст, а ще имаме предвид трите му големи романа, изтъкнати при нобеловата обосновка: “Черна книга”, “Името ми е Червен” и “Сняг”: три текста, доста различни тематично и жанрово, но белязани от непогрешимия авторов глас.

Ще ни занимава проблемът за възнаградената междупоставеност между Ориента и Оксидента, запазена марка на автора. Ще говорим какво ни липсва или какво ни е в повече, та сме все още бяло поле върху Нобеловата карта.


◊ СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ

В лицето на литературния историк от СУ и политически журналист Бойко Пенчев ще разполагаме с вече заявил се медийно пропонент;

рядката дързост да застане като опонент на един всеобщ локален любимец поема Биляна Курташева, нова българистка от НБУ;

редом до нея ще застане колегата й Морис Фадел, също недолюбващ, а срещу нея и в лагера на поддръжниците – още една българистка от НБУ, докторантката Лора Шумкова.

Вътрешен експертен поглед ще ни предостави Йорданка Бибина, историк на тюркската култура; за по-овъншнен, обобщителен поглед ще разчитаме на Диана Иванова, журналистка и писателка.

Ще се радваме на присъствието и на Розия Самуилова и Гюлчин Чешмеджиева, преводачки на Памук, както и на издателството, което го взе присърце и в свои ръце  – «Еднорог».

Както обикновено, ще се надяваме на съучастие от страна на всички, които имат своите "за" и "против" един  умел “обичаен заподозрян” в света на литературата и литературната политика напоследък.

Автор:
Димитър Камбуров
Публикация:
09.03.2007 г. 22:20
Етикети:
Посетено:
711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/3621-byalo-mezhdu-cherveno-i-cherno-vazmezdenata-mezhdina-na-orhan-pamuk