Научни форуми

Най-престижната научна конференция „Паисиеви четения“ се открива на 10 ноември в Пловдивския университет

Научният форум ще се проведе в 9 секции и 2 кръгли маси, в които са поканени повече от 160 участника

Най-престижната научна конференция „Паисиеви четения“ се открива на 10 ноември в Пловдивския университет

 

Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ открива утре, 10 ноември, най-престижната си научна конференция „Паисиеви четения“. Двудневният научен форум ще се проведе в Аудитория №6 на Ректората на висшето училище и започва в 10:00 часа, съобщиха организаторите на конференцията. Тази година тя е посветена на трите юбилея, които чества най-голямото висше училище в Южна България - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на свещената за българите негова „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията му за светец.

Конференцията се провежда за 40-ти път, така че това е своеобразен празник и за самия Филологически факултет, обясниха от деканата.

Научният форум ще се проведе в 9 секции и 2 кръгли маси, в които са поканени повече от 160 участника. Пленарният доклад ще бъде представен от гост-лектор – проф. Илияна Кръпова - утвърден учен, изследовател и преподавател в университета „Ка’Фоскари“ във Венеция.

Съпътстващо събитие в тазгодишната конференция ще е откриването на изложбата, посветена на 100 години от създаването на отдела „Редки и ценни сбирки“ в Народната библиотека „Иван Вазов“. Отделно, утре, от 17.00 ч. в зала „Компас“ на Пловдивския университет ще бъдат представени нови научни издания, обвързани тематично с настоящите юбилейни „Паисиеви четения“.

За конференцията е изработен и специален плакат с личния печат на Паисий Хилендарски, дело на художника Александър Байтошев.

 

Програмата на конференцията можете да видите тук:

https://slovo.uni-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2022/10/Programa_Paisievi_2022_ok_net.pdf

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.11.2022 г. 12:09
Етикети:
годишниниизложбанаучна конференция
Пловдивски университет „Паисий Хилендарски"
„Паисиеви четения“
Посетено:
574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/35793-nay-prestizhnata-nauchna-konferentsiya-paisievi-cheteniya-se-otkriva-na-10-noemvri-v-plovdivskiya-universitet