Научни форуми

Академичен четвъртък в Университетска библиотека при ВТУ

Представяне на книгите на Миечислав Биелски и Адам Замойски

Академичен четвъртък в Университетска библиотека при ВТУ


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 март 2007 г., от 12.30 ч. Полски институт в София, Катедра "Славистика" при ВТУ и  Централна университетска библиотека при ВТУ

организират представяне на книгите:

. “Владислав ІІІ Варненчик на Балканите  (1443-1444)” от Миечислав Биелски, в превод на Ина Михайлова, представена лично от автора;

. “Полският път. Хилядолетната история   на поляците и тяхната култура” от Адам Замойски, в превод на Десислава Недялкова, представена от доц. д-р Искра Баева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Миечислав Биелски е абсолвент на Варшавския университет, доктор на хуманитарните науки, историк. От 1998 г. директор на Полското училище в София. Автор на научни и научно-популярни книги и на над 200 статии и рецензии в полски и чуждестранни списания, съавтор на няколко книги.

Награден с Кавалерски кръст Polonia Restituta, Златен кръст за заслуги и медал на Комисията на народното образование.

Адам Замойски (1949), роден в Ню Йорк, израснал в Англия. Автор на една чудесна синтеза на историята на Полша, стигаща до наши дни. Книгата включва портрети на известни творци, мислители и учени, като посочва мястото им в националната култура на фона на епохата. Книгата има седем английски издания, първото е от 1987 г.
Автор:
Университетска библиотека при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
Публикация:
02.03.2007 г. 11:56
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/3575-akademichen-chetvartak-v-universitetska-biblioteka-pri-vtu