Научни форуми

Научна конференция с международно участие на тема „Църква, идеология, трансхуманизъм“

6 и 7 октомври 2022 г., онлайн платформа Zoom

Научна конференция с международно участие на тема „Църква, идеология, трансхуманизъм“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Научна конференция с международно участие на тема „Църква, идеология, трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в рамките на онлайн конференция с международно участие, организирана от Центъра по систематическо богословие в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Фондация "Покров Богородичен".

Конференцията има за цел сериозна научна дискусия за отношението на Църквата към идеологическите влияния, и в частност трансхуманизма като най-новата идеология и утопия за човека. Събитието е с участието на български и чуждестранни учени в областта на богословието, философията, психологията, медицината и правото, и ще се преведе на 6 и 7 октомври 2022 г. в платформата Zoom.

Трансхуманизмът е относително ново явление, но като теория, идеология и утопия той има амбицията да бъде норма на мисленето за човека в епохата на постистината. В своите имитации на християнството трансхуманизмът е предизвикателство пред християнското съзнание, особено с безграничната вяра във възможностите на технологиите за създаването на „нов човек”. Днес културата на трансхуманизма постепенно се превръща в квазинаучна идеологическа матрица, в която се дават отговори на въпросите за човека и неговото бъдеще. Тъкмо това прави темата за трансхуманизма и въобще за идеологическото мислене предизвикателство пред църковното съзнание, превръща я в тема, която изисква критично богословско осмисляне и оценка.

На предстоящата конференция ще бъдат представени доклади на богослови, философи, социолози и психиатри от България и чужбина, които ще предложат своите гледни точки към всички тези актуални проблеми от позициите на църковната истина за човека. Организаторите на конференцията се надяват, че предстоящата научна дискусия ще бъде ориентир за християнската идентичност в съвременния глобализиран постмодерен свят. Модератор на събитието ще бъде д-р Свилен Спасов.

Конференцията ще се проведе онлайн в платформата Zoom и ще се излъчва пряко, като е осигурен симултанен превод. Можете да заявите участие чрез този регистрационен формуляр. Регистриралите се участници ще получат линк за включване в конференцията и ще могат да участват в дискусиите (моля, прочетете внимателно условията за участие в края на формуляра).

Срокът за регистрация е до 17.00 ч. на 5 октомври 2022 г. Можете да проследите събитието на фейсбук профила на Православие БГ, и да задавате въпроси в коментари. Броят на участниците е ограничен с оглед предвиденото време за дискусии.

Ако желаете да зададете въпроси към лекторите, без да се регистрирате и да се включвате на живо, можете да зададете въпросите си от този формуляр.

Повече информация за събитието можете да прочетете ТУК

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.10.2022 г. 16:47
Посетено:
773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/35520-nauchna-konferentsiya-s-mezhdunarodno-uchastie-na-tema-tsarkva-ideologiya-transhumanizam