Научни форуми

Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември в цялата страна

Стъклото ще бъде основна тема за младите изследователи в 11 локации в град София и в над 25 - в страната

Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември в цялата страна: 1
Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември в цялата страна: 2

 

Европейската нощ на учените, която се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на Програма Хоризонт 2022, ще се състои на 30 септември 2022 г. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 11 локации в град София и на над 25 места в страната.

Програмата на Европейска нощ на учените 2022 г. включва интересни и забавни демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни други занимания, сред които фокус ще бъде стъклото - най-универсалният материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото.   

Официално откриване и награждаване на победителите в конкурсите за деца и младежи: 12:00 ч., на 3 етаж пред кино Синема сити в Mall of Sofia на бул. "Стамболийски" 101 A, където е Централната локация за провеждане на събитията в гр. София. По време на събитието, на специално оборудвани щандове, с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. В обособения Европейски кът ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, като ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в гр. София. Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта - Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

Европейската нощна  учените 2022 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 30 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете. Пълната програма е публикувана тук.

Проектът SEАRCH за Европейската нощ на учените се осъществява от консорциум в състав: Център за изследване и анализи, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – София, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара, Български географски портал - Географ БГ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и още 15 асоциирани партньори.

 

 

Автор: Светослава Добрева
27.09.2022 г. 14:43
Посетено: 597
Етикети: лекции, демонстрации, ролеви игри, SEARCH, Международна година на стъклото, Европейска нощ на учените 2022
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/35487-evropeyska-nosht-na-uchenite-2022-g-shte-se-provede-na-30-septemvri-v-tsyalata-strana