Научни форуми

Кръгла маса на тема "Хайнер Мюлер в българския театър"

20 юни 2022 г., 17:30 часа, Гьоте-институт България - Голяма зала

 

◊ СЪБИТИЕТО

Кръгла маса на тема "Хайнер Мюлер в българския театър"

Дата: понеделник, 20 юни 2022 г.
Начало: 17:30 часа
Локация: Гьоте-институт България, Голяма зала (ул. „Будапеща“1),  София

Модератор на дискусията: доц. д-р Асен Терзиев, театровед

Участници: Константин Илиев, Явор Гърдев, Камелия Николова и Боян Иванов

Вход свободен

 

Уъркшопът върху „Хамлетмашина“ под ръководството на Клаудия Рушковски от Международното общество „Хайнер Мюлер“, организиран от Гьоте-институт България, създава добър повод за нов, отворен разговор за следите, които най-влиятелният немски драматург от втората половина на ХХ в. оставя в България. В биографичен план творческият път на Хайнер Мюлер преминава няколко пъти от тук, заради любовта му към Гинка Чолакова, неговата трета съпруга и заради прочутата постановка върху неговия „Филоктет“ на режисьора Димитър Гочев в Театър „София“ през 1982. Бидейки в България той създава и самия текст на „Хамлетмашина“ (1977), превърнал се в една от емблемите на постмодерния театър.  

Текстовете на Хайнер Мюлер заразяват със своята оригинална и интензивна поетика въображението на няколко поколения театрали.

В разговора ще вземат участие четири утвърдени личности от съвременния български театър, които имат дълготраен интерес и различен опит с Хайнер Мюлер: големият български драматург Константин Илиев, който е имал личен досег с автора; театралният и филмов режисьор Явор Гърдев, чиито две постановки върху Мюлеровия „Квартет“ (1999, 2015) се превърнаха в събития за съвременния български театър след промените; театроведът и професор по История на европейския театър Камелия Николова, която е и пряк свидетел на различните постановки по Мюлер поставяни или гостували у нас, и завършилият в Германия режисьор и преводач от немски език Боян Иванов, превел „Хамлетмашина“.  

 

  

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.06.2022 г. 14:17
Посетено:
1204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/34945-kragla-masa-na-tema-hayner-myuler-v-balgarskiya-teatar