Научни форуми

Родители на деца с аутизъм от Източна Европа организират Международна конференция "РАСтем заедно"

Най-новите алгоритми за комплексна диагностика и грижа за хора от аутистичния спектър ще бъдат във фокуса на онлайн форум

 

На 28 и 29 април 2022 г., ще се проведе Международна конференция „РАСтем заедно“, организирана с помощта на родители на деца с аутизъм от Източна Европа.

По данни от последното изследване през 2020 год. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, аутизмът е нарушение на развитието, което засяга комуникацията и поведението на едно на всеки 54 деца по света. В България статистика се води едва от 2014 година и според нея, диагностицираните деца у нас са над 100 всяка година, но експерти предполагат, че вероятно броят е още по-голям.

Форумът „РАСтем заедно“ ще се проведе онлайн, с отворен достъп, давайки възможност за включване на всички заинтересовани родители, психолози, специални педагози и логопеди, работещи с деца с аутизъм, студенти, като ще представи теоретични и практически аспекти за подкрепа и професионална помощ на хора със състояния от аутистичния спектър и техните семейства.

Основна цел на конференцията е обхващане на въпросите, свързани с интегриран подход и ранна диагностика, развитие на комуникацията, сензорна сфера и игри. Специално внимание ще бъде отделено на темата за обучението, както по отношение на организацията на образователната среда, прилагането на различни подходи и методологии, така и в посока форми за провеждане (редовни занятия и дистанционна работа).

В планираните сесии, доказани професионалисти и лектори от България и чужбина ще споделят своя богат практически и научен опит по теми като:

Слуховата дисфункция, разпознаване и управление на емоциите, използването на писмена (опростена) комуникация при контакт и работа с юноши и възрастни с разстройства от аутистичния спектър.

Насоки за диагностика и поддържане на здравето на деца и юноши от спектъра. Начини на хранене и имунни метаболитни процеси.

Психично състояние на хора с аутизъм, подкрепа в процеса на преодоляване на стресови ситуации и развитие на умения за саморегулация.

 

Регистрация

Информация за конференцията

За контакт

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
22.04.2022 г. 14:03
Етикети:
подкрепаонлайнМеждународна конференция
професионална помощ
диагностика
деца с аутизъм
"РАСтем заедно"
Посетено:
870
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/34572-roditeli-na-detsa-s-autizam-ot-iztochna-evropa-organizirat-mezhdunarodna-konferentsiya-rastem-zaedno