Научни форуми

Лекции на проф. Жерар Брюгал

Инициатива "Европа - тук и сега"

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 януари 2007 г. (четвъртък), от 18.00 ч.
в “Червената къща”, София
и
На 26 януари 2007 г. (петък), от 10.00 ч.
в Големия салон на БАН, пл. “Народно събрание”

Проф. Жерар Брюгал от Университета в Гренобъл, Франция, експерт по европейски проекти, ще изнесе две поредни лекции:

“Приоритети за научните изследвания и иновациите в Европа -хоризонт 2010 г.”
и
“Как да подготвяме успешни проекти за научни изследвания или иновации в Европейския съюз”.


◊ ПОВЕЧЕ

Лекциите са организирани в рамките на инициативата на Центъра за култура и сътрудничество “Френски институт” при Посолството на Франция в България, “Европа – тук и сега”, която има зa цел да предизвика граждански дебат по основните актуални въпроси на Европейския съюз и представи френската визия пред обществеността в България.

• Съорганизатори в осъществяването на инициативата са:
. “Червената къща”,
. Радио Франс Интернасионал,
. Центърът за либерални стратегии и
. Българската академия на науките.

Осигурен е симултанен превод на български език.

Проявите се провеждат в контекста на стартиралата на 1 януари 2007 г. Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие на Европейския съюз (2007-2013 г.), която отбелязва 20-та годишнина от създаването на Рамковите програми на Европейския съюз. Логично е да се очаква тази поредна Рамкова програма да допринесе, както за оптимизиране на Рамковите програми, така и за постигане на конкретните
цели на Лисабонската стратегия.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОФ. БРЮГАЛ

Проф. Жерар Брюгал e завършил биомедицински науки, в момента е професор по клетъчна биология и биомедицинско инженерство в Университета в Гренобъл. Той има над 20-годишен опит в координацията на проекти и партньорски мрежи, финансирани от Европейската комисия, участвал е в качеството си на експерт в множество комитети – френски и европейски, и е допринесъл за изграждането на нови модели за финансиране на научните изследвания и технологичното развитие в Европа. Координатор е на редица инициативи на Г7 и Г8 и е експерт към Европейската комисия. Ръководил е близо сто европейски проекти, включващи големи консорциуми (с повече от 40 партньори и с бюджет надхвърлящ 20 млн. евро).

Проф. Жерар Брюгал е изпълнителен директор на създадената през 1999 г. фирма ВИТАМИБ, специализирана в управлението на национални и европейски проекти. Фирмата ВИТАМИБ предоставя консултации в областта на иновациите на публични организации, големи индустриални групи и малки и средни предприятия, върху възможностите за достъп до публични национални и европейски субсидии. ВИТАМИБ предлага услуги, инструменти и обучение за подготовка и управление на проекти, финансирани от Европейската комисия (Рамковите програми, ЕВРИКА, ИНТЕРЕГ, и др.), както и от френски национални структури и фондове. Повече от сто европейски консорциуми са ползвали услугите на ВИТАМИБ в рамките на 5-та и на 6-та Рамкови програми на Европейската комисия.

За допълнителна информация -
ВИТАМИБ.


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

На 25 януари 2007 г. от 11 ч. в зала 207 – БАН-ЦУ  ще се проведе съвместна пресконференция на БАН и Френския институт към Посолството на Франция.
Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
24.01.2007 г. 17:06
Посетено:
362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/3395-lektsii-na-prof-zherar-bryugal