Научни форуми

Българско общество "Ф. Достоевски" на 10 години!

Юбилейно заседание на 20 декември 2021 г.

Българско общество "Ф. Достоевски" на 10 години!

 

◊ СЪБИТИЕТО

Българско общество "Ф. Достоевски" на 10 години!
 
Емил Димитров ще говори на тема:
 
"Достоевски и бъдещето на човека"
 
Юбилейно заседание
 
20 декември 2021 г., понеделник, 17.30 ч.,
Книжарница "Къща за птици"
Ул. "Проф. Асен Златаров" № 22 
 
Събитието може да бъде проследено онлайн тук:
 
Българско общество "Ф. Достоевски" отбелязва своята десетгодишнина със сборника "Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изобразяване в света на Достоевски", в който са събрани материалите от едноименния международен симпозиум, проведен в София през октомври 2018 г. Сборникът е първата колективна монография в света, посветена на антропологията на Достоевски, и в него се публикуват (на български, руски и английски) 40 статии и студии на участници в симпозиума от 16 страни на света от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка, а така също и официалните приветствия към научния форум. Като приложение се публикува програмата на симпозиума и една кола цветни фотографии - хроника на форума и неговата културна програма. (Вж. съдържание)
 
Вместо презентация на тома, Емил Димитров ще изнесе доклад на тема: "Достоевски и бъдещето на човека". Достоевски като пророк на модерността, предизвикателствата на трансхуманизма и отговорът на Достоевски, героят от подземието и "изборът на пол", идеята за безсмъртието и възкресяването на антропоморфизма, свободата срещу тягата към всеобщо равенство -  това е част от проблемите, които ще бъдат повдигнати в доклада.
 
Не знаем бъдещето на човека, но сме убедени, че и в бъдеще Достоевски ще бъде с него, с човека. 
 
 
Автор: Българско общество „Ф. Достоевски“
19.12.2021 г. 10:47
Посетено: 1319
Етикети: международен симпозиум, сборник, Емил Димитров, Българско общество „Ф. Достоевски“, "Антропология на Достоевски", юбилейно заседание
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/33905-balgarsko-obshtestvo-f-dostoevski-na-10-godini