Научни форуми

Учени от НБУ изследват каква е дигиталната здравна грамотност на младите в условията на пандемия

Публична лекция на 11 ноември 2021 г. в Нов български университет

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 ноември 2021 г., Нов български университет организира публична лекция на тема „Дигитална здравна грамотност в условията на пандемия“. В лекцията ще бъдат дискутирани световните тенденции в развитието на дигиталната здравна грамотност на потребителите и ще бъдат представени резултатите от тригодишно проучване на тема: „Онлайн търсене на здравна информация сред младите хора“, което обхваща два периода: преди и в условията на световна пандемия.

Целта на изследването е да се проучи желанието на младите хора в България да търсят и използват здравна информация от интернет източници, както и факторите, повлияли на тяхното решение за участие в телемедицината. Изследването се фокусира над отговорите на 683 студента от шест университета в България, анкетирани от октомври 2018 г. до януари 2019 г., сред които 513 жени и 170 мъже. Повечето от участниците (50%) се определят с Добро ниво на компютърна грамотност, а 67% отговарят, че използват компютър всеки ден. 46% от участниците потвърждават, че търсят здравна информация в интернет винаги, когато имат нужда от такава информация, а 58% търсят информация за наркотици. От анкетираните само 26% са готови да използват телемедицина, ако информацията е защитена, а 33% напълно изключват това като опция.

В повторното аналитично проучване, но в режим на пандемия, в анкетата отново се включват млади хора, а броят им е 524. Изследването е проведено в периода октомври 2020 - октомври 2021 г., а половото разпределение на участниците е 195 мъже и 329 жени.

Данните от това изследване показват, че 70% от младежите търсят здравна информация онлайн, като процентът на напълно изключващи като опция за консултация онлайн е 22% - тоест наблюдаваме покачване на доверието в електронното здравеопазване спрямо резултатите от преди Ковид вълната.

Проучването е реализирано сред студенти от различни специалности - психология, логопедия, обществено здраве и управление на здравеопазването. Таргетирано е към практикуващи специалисти в общественото здраве и помагащите професии, представители на пациентски групи и родители и роднини на хора с увреждания. Целта на изследването е да се осигурят методи за оценка, терапия и подпомагане на хората с увреждания по дистанционен път, които да се използват като обучителни ресурси.

Водещ на публичната лекция ще бъде доц. Полина Михова, преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“ в НБУ, а модератор - ръководителят на департамента доц. Маргарита Станкова.

 

Дата: 11 ноември 2021 г. (четвъртък)

Час: 9:30 часа

Място:  зала 305, 2 к., НБУ

Онлайн: ZOOM live streaming, линк: https://uws.zoom.us/j/96087421219#success, pass: 216783 

 

Автор:
НБУ
Публикация:
10.11.2021 г. 12:26
Етикети:
изследванепублична лекцияНов български университетНБУ
доц. Маргарита Станкова
доц. Полина Михова
здравна информация
„Дигитална здравна грамотност в условията на пандемия“
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/33668-ucheni-ot-nbu-izsledvat-kakva-e-digitalnata-zdravna-gramotnost-na-mladite-v-usloviyata-na-pandemiya