Научни форуми

Уникална международна пътуваща конференция гостува на 6 града в страната

Посвещава се на 100 години от смъртта на Иван Вазов и на 60-годишнината на ПУ „Паисий Хилендарски“

Уникална международна пътуваща конференция гостува на 6 града в страната

 

◊ СЪБИТИЕТО

Интердисциплинарната международна пътуваща конференция „Живописна България. Български литературни маршрути II“ ще гостува в 7 последователни дни на 6 града в България.

Започвайки днес, 24 септември, със София, уникалното по рода си събитие ще посети още Карлово на 25 септември, Пловдив на 26 септември, Казанлък на 27 септември, Ахтопол на 28 септември, Стара Загора на 29 септември, а в последния ден – 30 септември, ще се завърне в София.

Конференцията се посвещава на 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов и на 60-годишнината от основаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, разказа зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева. Тя изрази удовлетворението си и от възможността за среща „на живо“, независимо от дългото отлагане на събитието поради пандемията.

Международната академична програма „Живописна България. Български литературни маршрути II“ се основава на съществуващата и активно работеща система от лекторати, която поддържа българското Министерство на  образованието и науката, както и на звената по българистика към чужди университети.

Създадени са работни групи в 10 европейски университета: Атина (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών); Варшава (Uniwersytet Warszawski); Венеция (Ca’ Foscari University of Venice); Виена (Universität Wien); Любляна (Univerza v Ljubljani); Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; Санкт-Петербургский государственный университет; Софийски университет „Св. Кл. Охридски”; Страсбург (Université de Strasbourg); Хайделберг (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg). Всички ръководители на университетските работни групи са утвърдени учени: български и чужди. В проекта активно работят и български студенти от Софийския университет и от Пловдивския университет. Сред „чуждите“ участници има студенти от български произход, деца на емигранти; има студенти по българистика, които все още не са били нито веднъж в България, има и докторанти, чиято научна проблематика изисква периодично пребиваване в България.

Екипите от преподаватели, докторанти и студенти по българистика от изброените 10 европейски университета ще представят разработените от тях литературни маршрути на девет езика, презентиращи българската литература и култура в европейски контекст.

Научното ръководство на програмата се осъществява от проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и проф. д-р Благовест Златанов от Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg. Организатор и координатор на конференцията, реализирана с подкрепата на МОН, Община Карлово и под егидата на Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, е ПУ „Паисий Хилендарски“.

Откриването на конференцията ще се състои на 24 септември 2021 г. от 16:30 ч. в Тържествената зала на БАН.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.09.2021 г. 13:09
Етикети:
международна пътуваща конференция
„Живописна България. Български литературни маршрути II“
Посетено:
617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/33409-unikalna-mezhdunarodna-patuvashta-konferentsiya-gostuva-na-6-grada-v-stranata