Научни форуми

VIII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Нови предизвикателства“

Награди “ПроКултура '2020-2021” по случай 12 август – Международeн ден на младежта

VIII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Нови предизвикателства“

 

◊ СЪБИТИЕТО

По повод обявения от ООН за Международен ден на младежта - 12 август, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт, с подкрепата на Община Варна, организират VIII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Нови предизвикателства“.

Конференцията ще се проведе на 12 и 13 август 2021 в гр. Варна и тази година е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. 

На 12 август 2021 (четвъртък) от 19.30 ч. в Държавна опера – Варна (пл. „Независимост“ 1, гр. Варна) ще бъдат връчени Националните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура, които този път ще обхванат инициативи и проекти, реализирани през 2020 и 2021 г. 

Националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален младежки форум, Граждански институт, редица ключови институции и граждански организации и над 80 общини. 

Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

По време на осмата Национална конференция “Достъп на младите хора до култура: Нови предизвикателства” ще бъде очертан приносът на националните конкурси към творческото развитие на учениците, дискутирани предизвикателствата към специализираната подготовка по музикални, сценични и изящни изкуства в условията на онлайн обучение, ще бъдат представени стратегии за интеграция на образование, наука и изкуство в модерната образователна среда и инициативи, демонстриращи приобщаващата сила на културни и артистични дейности за младите хора.

Участници в конференцията са представители на държавна и общинска администрация, неправителствени организации, образователни и културни институции, бизнеса.

Повече информация за кампанията, минали издания на конференцията и носители на наградите „ПроКултура“: https://www.barok.bg/kampanii/kampania-dostap-do-kultura/ и dostap@barok.bg 

Регистрацията за конференцията ще продължи до 8 август 2021 г. на:  http://youth.bg/registration/barok2021/

Програма на конференцията: https://www.barok.bg/kampanii/kampania-dostap-do-kultura/programa/

Заявления за награди „ПроКултура ‘2020-2021“: https://www.barok.bg/kampanii/kampania-dostap-do-kultura/pokana-konkurs-pro-kultura/

 

Допълнителна информация за Националната кампания:  www.barok.bg ; www.youth.bg  и ел. поща: dostap@barok.bg

 

Снимка: Участници в конференциите „Достъп на младите хора до култура“ 2013–2019, БАРОК

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.08.2021 г. 13:32