Научни форуми

Сливенско участие в Научната конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие”

Форумът се провежда на 12 и 13 април във Военната академия в София

Сливенско участие в Научната конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие”

 

На 12 и 13 април 2021 година, Военната академия в София, носеща името на енциклопедиста, провежда Научна конференция с международно участие, под наслов: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие” – начинание, будещо вдъхновение за съвременните следовници. Титаничната личност на деятеля стана обект на научни доклади и съобщения в няколко „тематични групи”: като вдъхновител, идеолог и ръководител на народните борби за свобода и създател на огнена публицистика; за достиженията му на учен и изследовател в различни сфери на знанието, както и за възприятието и оценките на делото му от международната общност. Акцент получават патриотичната и възрожденската му дейност и организаторската – на Легиите, разкриващи необятната му родолюбива енергия и приноси в обществено-политическия живот в Българско. Организаторите на начинанието оповестиха, че поради противоепидемичните мерки конференцията се провежда в „хибриден вид”: с онлайн и присъствено участие. Началникът на Академията – ген. майор д-р Груди Ангелов – председател на Инициативния комитет, представя доклад за разностранната народополезна работа на патрона на висшето заведение, в различните му направления на дейност.

Кметът на Сливен Стефан Радев – участник в Инициативния комитет за провеждане на тържествата, провидя конференцията „като важна част от инициативите” по повод юбилейните чествания: „Раковски е основател на Първата българска легия, в която участват и други наши борци за свобода, сред които Васил Левски, Стефан Караджа, Васил Друмев и много други. Обединител в освободителната борба и изявен публицист, той оставя не само ярка следа и завет за поколенията, но и изписва със златни букви името си в нашата история. Вярвам, че въпреки сложната и динамична обстановка в момента, ще успеем да отдадем почит, да изразим гордостта си и да запознаем младите с нашата родова памет и великите дела на предците ни”, подчерта ръководителят на Община Сливен. Той изрази гордостта на сливенци градът им да бъде част от националните културни инициативи, посветени на 200 години от рождението на видния възрожденец, осъществени от много читалища, учебни заведения и културни институти в  региона.

Припомняме, че съществуващата вече 109 години Военна академия  „Георги Раковски” получава името на патрона си с указ на регента от 5  март 1946 година. Утвърди се като инициатор на националните тържества, наред с екипите на местата-средища на дейността на  Г. Ст. Раковски, сред които и Сливен. Заместник министър–председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов са патрони за провеждане на националните чествания  в памет на юбилейната годишнина от рождението на изтъкнатия българин Георги Раковски. 

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.04.2021 г. 17:47
Етикети:
Стефан РадевгодишнинаНаучна конференция
Военна академия
„Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие”
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/32576-slivensko-uchastie-v-nauchnata-konferentsiya-georgi-stoykov-rakovski-200-godini-bezsmartie