Научни форуми

АМТИИ открива третото издание на Културния семинар „Непознатите“

20 ноември 2020, Пловдив

АМТИИ открива третото издание на Културния семинар „Непознатите“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Трето издание на Културния семинар „Непознатите“

Организираният от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ научен форум ще се проведе на 20 ноември, като целта на проекта е разширяване на познанията за етническите, етнографските, конфесионалните и културните общности в България и общности в други близки страни, популяризиране на техните традиционни практики, култура и бит.

Тази година събитието ще се състои с ограничено според здравните инструкции физическо присъствие в залите на хотел „Интелкооп“, като предвид пандемията и предприетите мерки за сигурност ще се реализира само теоретичната конференция. В  миналите издания тя беше само част от различните художествени и творчески панели на проявата.

Ще бъдат изнесени 22 научни доклада в хибридната среда на присъствено представяне на текстовете и онлайн връзка с бесарабски българи от Украйна и Република Северна Македония. Акцент на изследванията са етнически, етнографски и др. проблеми на банатските и бесарабските българи и българите мюсюлмани.

АМТИИ реализира Културния семинар „Непознатите“ със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина, КЦМ 2000 ГРУП, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, Регионалните исторически музеи във Велинград, Чипровци, Плевен, Смолян и Благоевград; Регионален етнографски музей Пловдив, „Виртуален музей на България“ - „История в шевици“, Народно читалище „Петър Парчевич 1927“ с. Асеново, Никополско; Народно читалище „Съединение 1923“ с. Бърдарски геран, общ. Враца; Сдружение на банатските българи  "Фалмис".

Събитието с главен организатор доц. д-р Зоя Микова ще се открие в 9.00 ч. с водещи на научните панели проф. д-р Любен Досев и доц. д-р Рада Славинска. Сред докладчиците са имената на изследователи и учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, представители на регионални исторически музеи и на домакините от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Очаква се форумът да бъде закрит на 20 ноември в 19.30 ч.

 

Автор:
Любомир Караджов, АМТИИ
Публикация:
18.11.2020 г. 12:07
Етикети:
научен форумПловдивАМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“
Културен семинар „Непознатите“
Посетено:
596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/31998-amtii-otkriva-tretoto-izdanie-na-kulturniya-seminar-nepoznatite