Научни форуми

Трета международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация"

Нови технологии в помощ на децата със затруднения в комуникацията

◊ СЪБИТИЕТО

Между 20 и 22 ноември София ще бъде домакин на Третата международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“. На нея учени от България и Европа ще представят световния опит и съвременните подходи в използването на помагащи технологии.

Над 100 хиляди деца и възрастни в България имат затруднения в комуникацията. Това се дължи на различни заболявания, като детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, множествена склероза, Алцхаймер, мозъчни увреди, синдром на Рет и други.

Допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) са всички методи за комуникация, които допълват или заместват говора и писмената реч. С помощта на съвременните технологии, хората със затруднена комуникация могат да бъдат социализирани и да се превърнат в пълноправни членове на обществото.

В рамките на конференцията ще бъдат дискутирани съвременните подходи, методи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация, представени от водещи световни експерти с фокус върху добрите практики. Опит в работата и обучение на деца с ДЦП, аутизъм, множество увреждания и други, опит на българските специалисти, работещи с допълваща и алтернативна комуникация. Ще бъдат представени политиките в България в областта на приобщаващото образование и ранната интервенция и мястото на допълващата и алтернативна комуникация в тях.

По време на конференцията деца и възрастни, които използват съвременните технологии за допълваща и алтернативна комуникация ще споделят своя опит.

Повече информация за лекторите и темите на конференцията, може да видите тук: https://aac2020.assistfoundation.eu

* * *

Събитието се организира от Фондация "АСИСТ - Помагащи технологии" с подкрепата на UNICEF – България и със съдействието на Министерство на образованието и науката и Нов български университет.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
16.11.2020 г. 12:21
Етикети:
опитнови технологиинаучни форумимеждународна конференция
приобщаващо образование
деца със затруднения в комуникацията
Допълваща и алтернативна комуникация
Посетено:
695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/31982-treta-mezhdunarodna-konferentsiya-dopalvashta-i-alternativna-komunikatsiya