Научни форуми

Достоевски срещу бесовете на доносничеството

Редовно заседание на Българско общество "Ф. Достоевски"

Достоевски срещу бесовете на доносничеството

 

◊ СЪБИТИЕТО
 
Българско общество "Ф. Достоевски"
 
Редовно заседание
20 февруари 2019 г., сряда, 17.30 ч.
Втора заседателна зала на СУ "Св. Климент Охридски"
 
Филип Куманов
ще говори на тема:
 
Достоевски срещу бесовете на доносничеството
 
Проблемът за доносничеството в живота и творчеството на Ф. М. Достоевски незаслужено, а може би умишлено е пренебрегван досега. Той е твърде актуален в наше време, когато довчерашни доносници се издигнаха до висините на властта в посткомунистическите страни. 
 
В романите „Юноша” и  особено в „Бесове”, а също и в разговор с А. С. Суворин през 1880 година писателят дава израз на отрицателното си отношение към това явление. Достоевски не се ръководи от идеята за непротивене на злото, която не само че не приема, но и критикува. Само по себе си доносничеството, дори и когато е насочено към опазване живота на невинни, е недостоен акт и Достоевски не може да го оправдае.
 
 
Филип Куманов е професор по ендокринология и андрология, доктор на медицинските науки. Автор е на три монографии и над 250 оригинални статии, публикувани у нас и в чужбина. Главен редактор е на сп. „Bulgarian Medicine”. Автор е на книги, статии, пътеписи, интервюта и разкази в локални и централни издания. Член е на Управителния съвет на Българско общество "Ф. Достоевски".
 
Автор:
Българско общество "Ф. Достоевски"
Публикация:
15.02.2019 г. 17:11
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/29032-dostoevski-sreshtu-besovete-na-donosnichestvoto