Научни форуми

Лекция на Рут Ноак

Нашият път към документа 12

◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за съвременно изкуство – София, организира публично представяне на лекцията на Рут Ноак, куратор на документа 12, на тема: "Нашият път към документа 12".

Лекцията е организирана с подкрепата на Гьоте-институт София.

Заповядайте на 1 октомври 2006 г. (неделя) от 19.00 часа в Гьоте-институт София, ул. "Будапеща" № 1!


◊ ЗА РУТ НОАК

Рут Ноак е първият куратор на документа, призната за най-важната в света международна изложба на съвременно изкуство, която посещава България в процеса на подготовката на проекта.

Рут Ноак е родена през 1964 г., по специалност е историк на изкуството, има две деца. Образованието й в САЩ, Великобритания, Германия и Австрия обхваща история на изкуството, аудиовизуални медии и теория на феминизма. От 1990 г. работи постоянно като лектор и критик в германоезични страни. Организатор на изложби е от 1992 година. Редовен преподавател от 2000 г. по теория на киното във Виенския университет, Университета за приложни изкуства – Виена и Университета на Люнебург, Германия. От 2001 г. се занимава с проекта “Конструиране на детство”. Председател на австрийската секция на AICA (Международна асоциация на художествените критици) през 2002-03 година. От 2005 г. е куратор на документа 12.

Куратор на изложбите (избрано):
Неща, които не разбираме (съвместно с Рогeр М. Бюргел), фондация Generali, Виена, 2000; Организационна форма (съвместно с Рогeр М. Бюргел), галерия Skuc, Любляна; галерия на Висшето училище по графика и изкуство на книгата, Лайпциг; Художествено пространство на Университета на Люнебург, 2002-03; Управлението (съвместно с Рогeр М. Бюргел), Художествено пространство на Университета на Люнебург; МАСВА – Музей за съвременно изкуство, Барселона; Miami Art Central; Secession, Виена; Witte de With, Ротердам, 2003-05.


◊ ЗА ДОКУМЕНТА

От уебсайта на документа 12:
“Изложбата документа е започната в Касел, Германия през 1955 година. Постепенно се превръща в най-авторитетния в света сеизмограф на съвременното изкуство. На всяка изложба документа се проявява като индикатор за това, успява ли изкуството да изрази света в образи и валидни ли са тези образи за публиката.

На всеки пет години на документа се избира нов художествен директор, като се създава нова изложба – система, подкрепена от широкия интерес на публиката. През годините броят посетители на документа неотклонно расте – на последната документа, единайсета по ред, те надхвърлиха 650 хиляди. 

Художественият директор на документа 12 – Рогeр М. Бюргел, международно известен организатор на изложби и куратор, е роден в Берлин през 1962 година. Заедно с историчката на изкуството Рут Ноак като куратор, той, следвайки установилата се линия на документа, се стреми да покаже изкуство от различни части на света във всяка възможна медия. Необходимо е произведенията да влязат във взаимодействие, да не бъдат точки от вътрешно несвързан ред.

Лайтмотивът:
За да постигне продуктивна съпричастност документа поставя пред изкуството, но също и пред публиката, три въпроса:

Способно ли е човечеството да разпознае общ хоризонт отвъд всичките си вътрешни различия? Средство ли е изкуството за такова знание?

Какво следва да се стори, какво да научим, за да се справим в духовен и интелектуален смисъл с глобализацията? Задача ли е това за естетическото възпитание и израстване?

Какво съставя живота, ако всичко, което не му е жизнено присъщо, бъде извадено? Изкуството помага ли ни да достигнем онова, което е основно?”
Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
24.09.2006 г. 20:49
Посетено:
406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/2768-lektsiya-na-rut-noak