Научни форуми

Семинар „Ясен Гюзелев - ретроспективен поглед“

1 юни 2017 г., 17.00 ч., Нов български университет

Семинар „Ясен Гюзелев - ретроспективен поглед“


◊ СЪБИТИЕТО

Център за книгата организира семинар „Ясен Гюзелев - ретроспективен поглед“ на 1 юни 2017 г. от 17.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Водещи на събитието са Георги Лозанов и Красимир Илиев.

По време на семинара ще бъде представено творчеството на художника Ясен Гюзелев, който илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс и много други. Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 г., а с илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност. През 2011 г. печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор.

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX в., през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра препраща към изкуството на Ешер.

Събитието е посветено на Годината на детската книга, инициатива на Националния център на книгата към Националния дворец на културата.


Автор: Център за книгата
29.05.2017 г. 13:40
Посетено: 943
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/25823-seminar-yasen-gyuzelev-retrospektiven-pogled