Научни форуми

Научен дебат за Странджа в Ахтопол

Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето

Научен дебат за Странджа в Ахтопол


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение „Черноморска Странджа“ - Ахтопол продължава неотклонно да развива и изпълнява своята програма с десета кръгла маса. Около нея ще се седнат учени – историци, археолози, еколози. Тя ще се състои на 27 май в южния черноморски град. Този път темата е: „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”. Кръглата маса, която организираме е и с оглед реализация на нашата основна цел: да се опазва, съхранява и популяризира културно-историческото ни наследство на суша и под вода. Целта ни е да съдействаме за създаването на условия за развитие на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа и крайбрежната ивица и шелф.

Убедени сме, че културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната ни идентичност, но знаем също така, че то не може да се разглежда единствено в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите, е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние.

Участие са заявили професорите дин Илия Тодев от Института по история при БАН и д.ист.н. Лизбет Любенова, проф. дин Светлозар Елдъров от Института по балгаристика. Със своите проучвания ще се включи дългогодишния изследовател на Странджа Стоя Райчевски. Особено място в историята на района е бежанската вълна от Одринска Тракия към България. Голяма част от бежанците са заселени в Ахтопол, Царево и Созопол, както и в околните села. На тази тема е участието на историците Иванка Делева и Пламена Кирова от Регионалния исторически музей. В него е представена документална изложба за съдбата на тракийските дружества.

За развитието на Странджа, опазването на нейното културно-историческо и природа ще се включи д-р Стефан Пейков. Той ще развие тезата си за създаването на национална програма „Странджа-Сакар 2”.

В експозицията, създадена от сдружението „История на котвата” ще гостува до края на м. ноември изложбата „Месамбрия – Месемврия – Несебър” от музея „Старинен Несебър”.

В навечерието на срещата, на 26 май от 18,30 часа, участниците ще присъстват на панихида във връзка 100 години от гибелта на полк. Борис Дрангов, посветил живота си за обединението на отечеството, участник в Илинденско-Преображенско въстание. Панихидата ще отслужи негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей в новата църква Успение Богородично.



Автор:
Организаторите
Публикация:
26.05.2017 г. 16:28
Етикети:
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/25814-nauchen-debat-za-strandzha-v-ahtopol