Научни форуми

Семинар „Левски в българската история, литература и кино“

23 май 2017 г.,16.30 ч., Нов български университет

Семинар „Левски в българската история, литература и кино“


◊ ПОКАНА

Център за книгата организира семинар „Левски в българската история, литература и кино“ на 23 май 2017 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на събитието са доц. д-р Веселин Методиев, доц. Пламен Дойнов, дн. и проф. Людмил Христов.

Семинарът „Левски в българската история, литература и кино“ на Нов български университет е част от националните чествания по повод 180 години от рождението на Васил Левски през 2017 г. Събитието ще фокусира вниманието върху богатството от образи на Васил Левски в българската историопис, литература и кинематография.

Акценти ще бъдат поставени върху споровете сред историците около личността на Апостола на свободата и сложните политически употреби на неговото дело; върху инкриминираната в годините на комунистическия режим книга на Николай Генчев „Левски, революцията и бъдещият свят“ (1973); ще се осмисли мощното художествено присъствие на Васил Левски в творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, на Яна Язова и Вера Мутафчиева, на Стефан Дичев и Георги Мишев, на Константин Илиев и Стефан Цанев в контекста на дилемите около идеите за българския Христос и българския Спасител; ще се потърсят причините за непостижимостта на образа на Левски в българското игрално кино; ще си припомним за поредицата от превъплъщения на актьорите Илия Добрев, Илия Караиванов, Даниел Цочев, Веселин Плачков... Ще бъдат предложени отговори на въпросите: Как българската култура помни Апостола? Как го разбира? Защо публиката често е недоволна от представянето му в книги, филми и спектакли? Как е възможно днес да постигнем високата идея за Васил Левски? И възможно ли е изобщо?

Участниците в събитието ще имат възможност да разгледат едноименната изложба, подредена от 19 май до 19 юли в читалня „Проф. Иванка Апостолова, дн“ на библиотеката. Специално място в нея заемат книгите: „Левски, човекът на делото: Етюд“ (1923), „Васил Левски и Димитър Общи“ (1942), „Революционна романтика в българското Възраждане: Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев“ (1944), „Васил Левски: Биография“ (1946), „Васил Левски: Най-хубави страници от писмата му“ (1948), както и най-новите изследвания, като: „Васил Левски: Факти и фикции“ (2017), „Васил Левски и възкресението на България“ (2017) и др.


Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.05.2017 г. 14:56
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/25765-seminar-levski-v-balgarskata-istoriya-literatura-i-kino