Научни форуми

Български исторически четения 2017

На 20 май в Националния природонаучен музей

Български исторически четения 2017


БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2017

На 20 май 20 изследователи представят нови прочити и тълкувания на писанията и преданията в българската история

Националният природонаучен музей в София ще бъде домакин на Български исторически четения 2017, в които участват 20 изследователи от София, Варна и Стара Загора.

На 19 май от 18 часа в зала „Левентис“ на музея ще бъде представен първият отпечатан сборник на тема „Богатството на българското християнство“ от проведените четения през миналата година.

Програмата на Български исторически четения 2017 под наслов „Писания и предания в българската история“ започва на 20 май от 10 часа в същата зала. Входът е свободен. 

Водещ е Петко Атанасов. Създатели и организатори са АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева. Събитието се провежда с подкрепата на Национален природонаучен музей, Сдружение „АМАТ“, Стара Загора и издателство „Булга Медиа“, София. 

Темата „Писания и предания в българската история“ определя посоката за избор на водещите мотиви, осигурява възможност за участие на специалисти от различни области на познанието, както и разгъва по-широк спектър от разработки на авторите. Така основната задача за намиране на нови гледни точки, нови прочити, нови тълкувания на събитията и образите в българската история, ще бъде добре постигната. Заедно с това, самото навлизане в писанията и преданията е процес, който оживява достигналите до нас писмени и устни сведения, официални и неофициални произведения (хроники, жития, апокрифи, народни предания). Сам по себе си техният цялостен прочит е едно откривателско предизвикателство. Преосмислянето, допълването и обогатяването на големия обем от свидетелства и представи, води до откриването на по-точни и достоверни гледни точки. Това е път, по който вече са тръгнали много съвременни български изследователи.

По този начин БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ дават своя принос за намиране отговорите на спорните въпроси в съвременната българска историография. Заедно с това, се обръща внимание на епохалните събития, преживени от нашия народ. Напомня се и за особеностите на документите, дълбочината на народните предания, религиозната обредност, гностическите, философски и верски доктрини и модели, съпътствали живота на дедите ни. С откриването и представянето на тези знания, се надяваме да помогнем за повишаването на нравственото и политическо самочувствие на съвременния българин, за да стане по-силен при осъществяването на задачите на настоящето.

• Подробна програма на Български исторически четения 2017: www.andaribg.com/

Фейсбук страница: www.facebook.com/historictalks 
Видео канал: www.youtube.com/c/ИсторическиБеседи-андари 


За водещия:
Петко Атанасов е професионален журналист, сценарист, продуцент, публицист и издател. Завършил Софийския университет, специалност „Българска филология“ и втора специалност „Философия“. Работил дълги години като редактор и сценарист в БНТ. Има над 300 реализирани сценария – публицистика, документалистика, драматизация и новели. Собственик на ТВ канал „Булга" и издателство "Булга Медиа". Съставител и издател на книги като „Отче наш“ и „Богоизбраните българи“. Последната му книга „Вера и мера“ е едно дълго есе с водещ мотив – търсенето на българското начало, идентитет и дух.

За организаторите:
АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева са културни оператори и куратори образно изкуство. Създатели на Център за образна култура "ArtExtreme", едноименна изложба и школа за образно изкуство "ArtExtreme Concept". Съучредители на първата секция за фотожурналисти, видео-оператори и журналисти на свободна практика към Съюза на журналистите в България „Подкрепа“ – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на Международната Академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ и на Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес “Обединени Бизнес Клубове”.

АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева 
+359 885 511 830  |  andaribg@gmail.com  |  www.andaribg.com  



Автор:
АНДАРИ
Публикация:
16.05.2017 г. 11:01
Посетено:
1258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/25708-balgarski-istoricheski-cheteniya-2017