Научни форуми

Международна научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре - на върха на копието ли е?“

25 и 26 април 2017 г., Русе, Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Международна научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре - на върха на копието ли е?“


◊ СЪБИТИЕТО

Международна научна конференция

„Свободата вчера, свободата днес, свободата утре - на върха на копието ли е?“


25 и 26 април 2017 г., Русе
РБ „Любен Каравелов“, Зала „Изкуство“


61 университетски преподаватели, научни работници, музейни и библиотечни специалисти от България, Румъния, Китай, Полша и Швеция са изпратили свои доклади за участие в Международната научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре - на върха на копието ли е“, която Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организира на 25 и 26 април 2017 г.

Конференцията се посвещава на няколко знакови годишнини от националната и световна история: 10 години България в Европейски съюз, 140 години Руско-турска освободителна война, 180 години от рождението на Васил Левски и 470 години от рождението на Сервантес.

Научен ръководител на конференцията ще бъде чл.-кор. проф. дин Иван Илчев. Сред участниците във форума са проф. дфн Светлозар Игов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, проф. дн Емил Стоянов от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Тиен Дзиендзюн от Пекинския университет за чужди езици, доц. Мариана Тиен от Института за исторически изследвания при БАН, доц. д-р Иво Стамболийски от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", доц. дфн Румяна Петрова и доц. д-р Елица Вълчева-Куманова от Русенския университет "Ангел Кънчев", доц. д-р Йоанна Жержунович от Полша, д-р Николета Чакир от Румъния, д-р Свежа Дачева от Швеция и др.

В рамките на форума ще бъде открита документална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, посветена на 140-годишнината от гибелта на Васил Левски и годишнината от Априлското въстание. Експозицията представя живота на Апостола и революционната му дейност. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола,  родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм. Изложбата включва още всички седем оригинални снимки на Васил Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и на ръководители на българското националноосвободително движение като Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство, монументални паметници, посветени на Апостола.

Конференцията се осъществява в партньорство с Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет „Природни науки и образование“ при Русенски университет „Ангел Кънчев“.


Вижте програмата на конференцията ТУК


Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
23.04.2017 г. 16:54
Етикети:
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/25547-mezhdunarodna-nauchna-konferentsiya-svobodata-vchera-svobodata-dnes-svobodata-utre-na-varha-na-kopieto-li-e