Научни форуми

Национален форум за бъдещето на обществените библиотеки започва в НДК

„Библиотеките днес“ - 29 и 30 ноември 2016

◊ СЪБИТИЕТО

Национален форум „Библиотеките днес“ ще се проведе в НДК на 29 и 30 ноември. Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век.

Форумът ще бъде открит на 29 ноември, вторник, от 14:00 ч. в зала 3 на НДК от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Специални гости и участници в „Библиотеките днес“ са представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г. Участие във форума ще вземат 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника за безплатен достъп на гражданите.

Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаването на условия за равен достъп до информация и електронни услуги.


Пленарните сесии на „Библиотеките днес“ са както следва:

29 ноември, зала 3, 14:00-18:30: Откриване. Библиотеките на бъдещето.

30 ноември, 09:30-11:00, паралелни сесии:
. зала 7: Учене през целия живот. E-умения, неформално образование, ранно детско развитие.
. зала 9: Библиотеката - център на местната общност. Роля на институциите и бизнеса. Дарителство.
. зала 8: Технологиите в бъдещето на библиотеките. Достъп до информация и електронни услуги.
Заключителна сесия от 11:30.

Повече на: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2016

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на
транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.


За контакти и допълнителна информация:
Спаска Тарандова: 02 931 99 17, 0892 219 360, starandova@glbulgaria.net
Ивайло Георгиев: 02 931 99 17, 0892 219 362, i.georgiev@glbulgaria.net
Автор:
Организаторите
Публикация:
28.11.2016 г. 16:02
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24698-natsionalen-forum-za-badeshteto-na-obshtestvenite-biblioteki-zapochva-v-ndk