Научни форуми

Международна научна конференция „Романтиката на 19. век. Димитър Добрович – живот и творчество“

Честване на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование

Международна научна конференция „Романтиката на 19. век. Димитър Добрович – живот и творчество“


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,

По повод честванията на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович (1816-1905) бихме искали да Ви поканим на 16 ноември от 10:00 часа в Нов български университет (корпус 1, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев“) на откриване на Международната конференция „Романтиката на 19. век. Димитър Добрович – живот и творчество“, в която ще вземат участие учени от България, Гърция, Кипър и Черна гора.

Конференцията е второто основно събитие от юбилейната програма на Център „Българо-европейски културни диалози“ към НБУ след изложбата „Романтикът Димитър Добрович“, която се откри на 20 октомври в Националната галерия - Двореца и която ще продължи до 12 декември 2016 г.

Научният форум ще се проведе в няколко направления: Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности; Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози; Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905). Влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията. Предложеният широк фокус на научна проблематика ще позволи да се разгледа задълбочено и в контекста на времето живота и творчеството на първия светски художник у нас - Димитър Добрович, а личността му ще придобие конкретно измерение и яснота. Екипът на Център „Българо-европейски културни диалози“ към НБУ разглежда научното събитие като своеобразен катализатор на нови идеи и стъпки в полето на историята на изкуството и културата.

 

От 10:30 часа на 17 ноември в галерия УниАрт на Нов български университет, ще бъдат валидирани две юбилейни марки с персонализирани винетки и печат, посветени на художника Димитър Добрович – една съвместна инициатива на Нов български университет и Министерството на транспорта и съобщенията. Юбилейните марки са с номинална стойност 0.65 ст. и 2.00 лева и ще бъдат отпечатани в тираж 11 000 броя. Дизайнът на марките и печата са на художничката Дея Вълчева, която изпълнява целия проект, свързан с 200-годишнината на Димитър Добрович.

 

Заповядайте на 16 и 17 ноември  в НБУ!

 


Автор:
НБУ
Публикация:
13.11.2016 г. 15:05
Посетено:
1350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24578-mezhdunarodna-nauchna-konferentsiya-romantikata-na-19-vek-dimitar-dobrovich-zhivot-i-tvorchestvo