Научни форуми

Лекарите в творбите на Достоевски

Редовно заседание на Българско общество "Ф. Достоевски"

Лекарите в творбите на Достоевски


◊ СЪБИТИЕТО

Българско общество "Достоевски"

Филип Куманов
ще говори на тема:

"Лекарите в творбите на Достоевски"

Редовно заседание
на 7 ноември 2016, понеделник, 17.00 ч.,
Зала на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (2 ет.)


Образи на лекари се срещат в много от произведенията Ф. М. Достоевски. Някои от тях имат реални първообрази – през живота си писателят се е срещал с много медици, които са били негови приятели и са се грижили за здравето му.

Макар общо взето епизодични, тези герои заемат определено място в съответната творба и допринасят за по-пълнокръвното възприемане на проблемите и идеите на автора.

Отделено е внимание на д-р Рутеншпиц в „Двойник”, а също на лекарите в романа „Идиот”. Представени са медиците в Омския затвор и по-специално мнението, според Достоевски, на руския народ за лекарите и болниците. Подробно са разгледани образите на тримата доктори в „Братя Карамазови”, носители на различни, често противоположни, тенденции в подхода към пациентите и във взаимоотношенията помежду си.

Чрез всички тези герои Достоевски се докосва до една от най-чувствителните страни от живота - грижата за страдащите, и отстоява убеждението си, че без човеколюбие усилията на лекарите не ще бъдат пълноценни.


Филип Куманов е професор по ендокринология и андрология, доктор на медицинските науки. Автор е на три монографии и над 250 оригинални статии, публикувани у нас и в чужбина. Главен редактор е на сп. „Bulgarian Medicine”. Автор е на статии, пътеписи, интервюта и разкази в локални и централни издания.  Автор на книгата „На юг от екватора: пътепис в думи и снимки”, С., "Изток-Запад", 2014.
 

Автор:
Българско общество "Достоевски"
Публикация:
03.11.2016 г. 20:47
Етикети:
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24512-lekarite-v-tvorbite-na-dostoevski