Научни форуми

Пета Конференция Образование 2016

Ефективното преподаване, подкрепата на училищните екипи и значението на предучилищното образование са акцентите на форума

Пета Конференция Образование 2016
На миналогодишното издание на конференцията лектор беше и Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта.


◊ СЪБИТИЕТО

Ефективното преподаване, подкрепата на училищните екипи и значението на предучилищното образование са акцентите на годишната Конференция Образование 2016. Събитието ще събере в рамките на два дни, 28 и 29 октомври, в сградата на УАСГ в София представители на институциите, граждански и бизнес организации, училища и образователни експерти от България и чужбина. Те са обединени от стремежа за осигуряване равен достъп до качествено образование на всяко дете. Форумът се провежда за пета поредна година и е организиран от фондация Заедно в час и сдружение Образование България 2030, с подкрепата на Европейската комисия, фондация „Америка за България“, Нестле България и с медийното партньорство на Forbes България.

Конференция Образование 2016 ще позволи на всички присъстващи да обменят опит и да черпят вдъхновение от успешни добри практики в преподаването на водещи световни експерти, които ще разкажат и покажат на практика своя oпит, подходи и иновации.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА

Конференцията ще бъде открита на 28 октомври с видео послание от българския еврокомисар Кристалина Георгиева и лично от изпълнителния директор на Глобалната образователна мрежа Teach For All Уенди Коп.

В първия панел за деня ще бъдат откроени състоянието и перспективите пред образователната система в България, а като панелисти ще се включат министърът на образованието и науката Меглена Кунева, Анна-Мари Виламовска, секретар на президента за иновационна и здравна политика, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, както и представителите на частния бизнес - Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока Кола ХБК България, и Силва Зурлева, председател на Съвета на директорите на Нова телевизия. Модератор на панела ще бъде Ева Паунова, член на Европейския парламент и един от инициаторите на сдружение Образование България 2030.

Вторият панел на конференцията в петък ще обърне внимание на значението на предучилищното образование за децата от маргинализирани общности. С изказване по темата ще се включи Йост де Лаат, икономист и ръководител на отдел „Учене и оценяване“ във Фондация „Портикус”, бивш програмен мениждър на Стратегическия фонд за оценка на въздействието (SIEF) към Световната банка и старши икономист по образованието и социалната защита.

В петък участниците на конференцията ще имат възможност да обсъдят още темата за иновациите в подготовката на нови учители, с гост-лектор Мари Хамър, декан на новосъздадения Институт по педагогика във Великобритания. Веднага след дискусионния панел присъстващите ще могат да се присъединят и към една от трите работилници за деня, които на практика да развият умения за иновативно и ефективно преподаване.

Вторият ден на конференцията ще продължи темата за ключовите фактори за осигуряване достъп до качествено образование на всяко дете, като разгледа ролята на училищния лидерски екип в постигането на образователни резултати, които променят живота на децата. Своя опит с присъстващите ще сподели Макс Хаймендорф, един от най-младите и успешни училищни директори във Великобритания. Като панелисти в неговата дискусия ще се включат още Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” в Пловдив, Даниела Иванова, директор на 202 ОУ „Христо Ботев“, с. Долни Пасарел, и Антоанета Календерова, академичен директор на ЧСЕУ „Дрита“.

По време на Kонференция Oбразование 2016 ще се проведе и специално изложение на неправителствени организации и компании в сферата на образованието.

Допълнителна информация за конференцията, лекторите и пълната програма може да видите на нейния сайт - http://zaednovchas.bg/conference2016/

 

◊ ЗА "ЗАЕДНО В ЧАС"

Мисията на "Заедно в час" е да работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическо положение. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

 

◊ ЗА СДРУЖЕНИЕ "ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИЯ 2030"

Сдружение "Образование България 2030" е мрежа от над 40 организации от обществения, частния и социалния сектор в страната. Мисията на сдружението е да следи състоянието на образователната система по ключови индикатори. Общите ни действия целят да влияят върху широката общественост и върху хората, които взимат решения. По този начин искаме до 2030 г. да подобрим качеството и ефективността на българското училищно образование.реализирани на пазара на труда през XXI век.

 

Автор:
Павлина Радославова
Публикация:
27.10.2016 г. 15:27
Етикети:
образованиеTeach For AllЗаедно в часконференция
Сдружение Образование България 2030
Образование 2016
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24454-peta-konferentsiya-obrazovanie-2016