Научни форуми

България е домакин на първата в Европа глобална конференция на Международна мрежа за равен достъп до образование Teach for All

Темата на форума е “Да си представим образованието по различен начин”

България е домакин на първата в Европа глобална конференция на Международна мрежа за равен достъп до образование Teach for All


◊ СЪБИТИЕТО

България е домакин на първата в Европа глобална конференция на влиятелната международна мрежа за равен достъп до образование Teach For All. Между 25 и 27 октомври в Американския университет в Благоевград форумът ще събере едни от най-изтъкнатите световни експерти и международни лидери в сферата на образованието с провокативната тема “Да си представим образованието по различен начин”. Форумът ще бъде открит лично от президента на Република България Росен Плевнелиев, и министърът на образованието и науката Меглена Кунева, която е и домакин на вечерята в първия ден на конференцията.

Основна цел на събитието е да разкрие възможностите и предизвикателствата пред развитието на световното образование в ерата на глобализация. Форумът също се стреми да действа като платформа за обмяна на добри практики и идеи от успешни иновативни училища, които да помогнат за осигуряването на достъп до качествено образование на всяко дете в ХХІ век. Съорганизатор на конференцията в България е българският представител в мрежата Teach For All - Фондация "Заедно в час", с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Темата на форума “Да си представим образованието по различен начин” ще бъде развита под формата на работилници и динамични дискусии, както и чрез споделяне на различни добри практики, представени лично от водещи образователни експерти, иноватори и предприемачи. Участниците в конференцията ще бъдат провокирани да развият своето виждане за ролята на образованието и неговите цели в контекста на глобализацията във всяка сфера на живота.

Сред основните теми, които ще бъдат засегнати по време на международния образователен форум са: образованието за и през иновации и предприемачество; ролята на глобалното гражданство за преосмисляне на обществото и образованието, изграждането на умения и нагласи на учениците за цял живот, образование според индивидуалните нужди на всеки ученик; значение на ранното детско образование, учене чрез игра и други.

На форума в Благоевград специален фокус ще бъде поставен още върху българския контекст и предизвикателствата и възможностите пред образователната ни система. Участие ще вземат и ученици от училища-партньори по програма "Заедно в час", които ще се включат в няколко сесии на конференцията. Тяхното участие затвърждава и ключовата роля на учениците във формирането на нова визия за образованието на бъдещето.

Сред основните лектори на събитието са образователните лидери: Джени Нагаока, виден изследовател от Университета в Чикаго в областта на съвременното образование и развиването на умения на ХХI век; финландският предприемач и иноватор Саку Туоминен, основател на образователната компания Scool, която помага на училищата да внедряват и разработват иновации; Киран бир Сети, създателка на едно от най-прогресивните и успешни училища в Индия „Ривърсайд“ и финалист за Глобалната учителска награда за 2015; Сара Котнър, основател и изпълнителен директор на мрежата от училища Montessori for All, основана на метода на Мария Монтесори, както и още много създатели на новаторски училища и образователни проекти от цял свят. Освен тях в конференцията в Благоевград ще се включат още представители на всички 40 национални организации на Teach for All, както и ключови лидери за мрежата - създателката на Teach For America Уенди Коп, създателя на метода “Преподавай като лидер” Стивън Фар и други.

 
◊ ПОВЕЧЕ

За "Заедно в час"

"Заедно в час" е неправителствена организация, която вече шест години работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

До момента през програмата са преминали близо 120 души, а през настоящата 2016 г. като преподаватели първа и втора година в училище влязоха близо 170 учители в регионите Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

 
За Teach For All

Teach For All е глобална мрежа от 40 независими национални организации, които споделят обща визия и работят за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всички деца по света. "Заедно в час" е българският представител в мрежата от 2010 година, създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”

Мрежата дава възможност на всяка отделна организация да се учи и черпи от опита на останалите, чрез споделени ресурси и добри практики. Ежегодно една от държавите е домакин и на глобална конференция. Тя събира близо 400 представители на над 60 държави по целия свят: изтъкнати международни лидери, образователни експерти, представители на националните организации, учители и партньори. Те са обединени от общия си стремеж да работят за подобряване достъпа до качествено образование сред най-уязвимите си граждани. Досега форумът се е провеждал в Сантяго (Чили), Пуебла (Мексико), Тенгчонг (Китай), Оукланд (Нова Зеландия), Мумбай (Индия) и др.

 
Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
24.10.2016 г. 15:15
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24432-balgariya-e-domakin-na-parvata-v-evropa-globalna-konferentsiya-na-mezhdunarodna-mrezha-za-raven-dostap-do-obrazovanie-teach-for-all