Научни форуми

XXI Международна ранноесенна школа „Подходи в семиотичните изследвания“

04-11 септември 2016 г., Созопол

◊ СЪБИТИЕТО

От 04 до 11 септември в комплекс „Булбанк холидей хаус“, Созопол, ще се състои XXI Международна ранноесенна школа „Подходи в семиотичните изследвания“, организирана от Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания на Нов български университет.

Събитието се състои в 7-дневно интензивно интердисциплинарно обучение, ориентирано около темата за семиотичните изследователски подходи. Очакват се 6 гост-лектори (Жак Фонтани (Франция), Гюнтер Крес (Великобритания), Торкилд Телефсен (Дания), Бент Сьоренсен (Дания), Еврипидес Зантидес (Кипър), Евангелос Курдис (Гърция)), 16 наши и 9 входящи от чужбина студенти и докторанти, 10 преподаватели от НБУ.
            
Предвидените лекции покриват всички основни семиотични школи и освен лекциите са планирани разнообразни форми на обучение, включващи семинари, кръгли маси и уъркшопове. Събитието се осъществява под егидата на Световната асоциация за семиотични изследвания (IASS) и е широко разгласено по всички международни информационни канали.
            
В рамките на школата, на 8 септември, ще се проведе еднодневен семинар в памет на проф. Богдан Богданов, на който ще се обсъжда последната книга на Професора, както и връзките между неговата система на мислене, семиотиката и други сходни научни дисциплини.
            

◊ ЛЕКТОРИ

Проф. Жак Фонтани е професор по семиотика в университета в Лимож, Франция, основател на Centre de Recherches Sémiotiques (CeReS), Institut Universitaire de France. Бивш студент и сътрудник на основателя на Парижката школа по семиотика, A. Ж. Греймас, Фонтани е един от основните продължители на изследователската програма на структуралната семиотика, както той съвместно с него в последните му публикувани творби. Той е председател на „Fédération Romane de sémiotique“.  
              
Проф. Гюнтер Крес е професор в Institute of Education and Head of the School of Culture, Language and Communication at the University of London. Той е един от основателите на школата на Социална семиотика (Social Semiotics) и неговите изследователски интереси обхващат широк кръг от теми, от семиотика на медийната грамотност до образование и интермодалност.
          
Торкилд Телефсен и Бент Сьоренсен са екип датски изследователи, развиващи семиотиката на Чарлс Пърс и прилагащи прагматисткия метод в изучаването на информационните процеси. След като постигнаха голям успех с книгата „Charles Sanders Peirce in His Own Words. 100 Years of Semiotics, Communication and Cognition“ (2014) сега те работят върху аналогичен проект „Eco in his own words“, въз основа на който ще организират едноименна кръгла маса в рамките на школата.

* * *

Югоизточноевропейският център за семиотични изследвания е основан през 1998 г., но още от първите години на съществуване на НБУ семиотиката се нарежда сред най-важните научни и учебни дисциплини в Университета. Най-значима роля за нейното утвърждаване в НБУ имат основателят и Почетен председател на Настоятелството проф. Богдан Богданов, Почетният доктор на НБУ проф. Томас Сибиък, оказал незаменима международна подкрепа през 90-те години, както и проф. Мария Попова – по онова време декан и пръв директор на Центъра по семиотика. Проф. Богданов и проф. Попова са членове на Изпълнителния комитет на Международната асоциация за семиотични изследвания от българска страна.

Интересите на ЮИЕЦСИ са фокусирани както върху традиционните теоретични изследвания, така и върху приложната семиотика.

От 1995 г. насам ЮИЕЦСИ ежегодно организира набралата международна популярност Ранноесенна школа по семиотика (EFSS). През последните двадесет години в нея преподават над сто световноизвестни учени, а повече от триста чуждестранни и също толкова български студенти участват в провежданите по време на Школата лекции, семинари и уъркшопи.

От 2007 г. до днес директор на ЮИЕСЦИ е проф. д-р Кристиан Банков.

Центърът вече за осма година има успешна и много търсена магистърска програма, ориентирана основно към семиотика на маркетинга – „Реклама и бранд мениджмънт“ с две специализации: „Бранд мениджмънт“ и „Реклама и стилове на живот“, през която са преминали над 350 студенти. От 2010 г. отваря врати и лаборатория по социосемиотика, в която студенти и докторанти участват в конкретни количествени и качествени семиотични изследвания.

В периода между 2009 г. и 2012 г. ЮИЕЦСИ в партньорство с три университета от чужбина и с учени от Естония, Италия и Финландия разработва първата  международна докторска програма “The European Mind: Doctoral Studies in Semiotics for a Knowledge and Value Based Society” (www.semknow.eu). В рамките на НБУ Центърът има и своя докторска програма „Семиотика“, в която се обучават и водят обучение повече от 15 души.

Основният интерес в изследователските семинари на Центъра е насочен към социосемиотиката, текстуалната семиотика и Пърсианските изследвания, а основната област на приложната семиотика са новите медии, маркетинговите комуникации, консумативната и кулинарната култура, както и семиотиката на образованието.



Автор:
НБУ
Публикация:
03.09.2016 г. 18:16
Етикети:
НБУсемиотика
Международна школа
Подходи в семиотичните изследвания
Посетено:
1156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/24124-xxi-mezhdunarodna-rannoesenna-shkola-podhodi-v-semiotichnite-izsledvaniya