Научни форуми

Международен хайку форум София 2016

10-12 юни 2016 г.

Международен  хайку форум София 2016


◊ СЪБИТИЕТО

Международен хайку форум ще събере изтъкнати хайкуписци и познавачи на най-кратката поетическа форма от България и чужбина в Столична библиотека. Форумът е по проект „Международен  хайку форум София”, финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Награждаване на победителите в хайку конкурса „Моето хайку за София”, избрани между получените 437 творби от 93 автори, конференция на тема „Хайку в градска среда”, четения, изложби, музикални изпълнения, демонстрация на суми-е (японска живописна техника), както и хайку разходка с писане на хайку стихове из емблематичните места на града са част от събитията, които столичани могат да посетят през уикенда. Хайку от конкурса и от поетичната разходка, вдъхновени от София и нейните уникални културни  забележителности, ще бъдат включени в българо-английска антология, издание на Столична библиотека.

За форума идват проф. Дейвид Ланю от САЩ, бивш президент на Американското хайку общество и Световната хайку асоциация, чиито хайку романи са преведени на български и от години интригуват нашите читатели, Док Дръмхелър от Нова Зеландия, който е и музикант и ще представи освен поезията си и някои от своите песни, поетът и издател Щефан Волфшюц от Германия, създател на интернет платформата www.haiku.de .

Ето основната програма, а подробности за програмата на конференцията можете да намерите на сайта на Столична библиотека www.libsofia.bg


◊ ПРОГРАМА НА МЕЖДУНАРОДЕН ХАЙКУ ФОРУМ СОФИЯ

10-12 юни 2016 г.


10 юни (петък)

Столична библиотека, централна сграда.

. 18:00 Откриване на "Градски пространства" – изложба на хайку калиграфия и фото хайга на Александър Телалим и Зорница Харизанова – Мраморно фоайе.

. 19:00 Официално откриване на Международен хайку форум София. Обявяване на победителите от конкурса „Моето хайку за София”. Хайку четене на чуждестранните гости и български автори, съчетано с музикални изпълнения на Док Дръмхелър (Нова Зеландия) – пред централния вход, при лошо време – в клуба на библиотеката.


11 юни (събота)

Американски център, Столична библиотека

. 10:00-12.45 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, първа част.

. 14:30-17:00 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, втора част.

. 17:30 Откриване на изложба с хайга и демонстрация на суми–е от Детелина Тихолова (България).

. 18 :00 Премиера на триезичната (английски, български, румънски) книга с хайку „Beyond the Borderlands” на Док Дръмхелър (Нова Зеландия).


12 юни (неделя)

. 10:00-16:00 Хайку разходка из София с разглеждане на забележителностите, по време на която поетите пишат хайку стихове.

. 17:00 Закриване на Международен хайку форум София и четене на написаните по времето на хайку разходката стихове – клуб на Столична библиотека.

* * *

Проектът се осъществява с медийната подкрепа на ”Литернет” и участието на Хайку клуб София.

 


Автор:
Столична библиотека
Публикация:
10.06.2016 г. 11:46
Посетено:
1448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/23746-mezhdunaroden-hayku-forum-sofiya-2016