Научни форуми

Премълчаното

Научна конференция, организирана от ИЕФЕМ - БАН

Премълчаното


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,

Секция „Сравнителни фолклористични изследвания“, ИЕФЕМ – БАН, Ви кани на научна конференция под надслов „Премълчаното“.

В съвременния полифоничен свят, в който „всички говорят“, в света, в който има свобода на устното и на писменото словото, както и широк достъп до различни и все по-модерни средства за комуникация, съществува едно обширно поле на „мълчание/премълчаване“, както и самоналожени или наложени „отвън“ и/или „отгоре“ (културни, социални и политически) граници на „говоренето/изказването“. Без съмнение отношенията между официалната култура и гласовете, които отпадат при нейния монтаж, е една от важните насоки в съвременната хуманитаристика. Изследването на тези отношения неизбежно поставя въпросите кой? – пред кого? – какво? – кога? и защо? премълчава.

Предлагаме дискусия по следните тематични ядра:

• Премълчаното от и за миналото и в пост-модерния свят: официален исторически и/или политически наратив и „малките истории“ (национална митология и нейните противоречиви локални версии; премълчаното през и за социализма; Европа, „другата Европа” на перифериите и „Европа извън Европа“)

Потиснати гласове на малцинствени и маргинални (социални, културни, субкултурни и контракултурни, етнични, религиозни, полови, идеологически, и др.) личности, групи и общности

Потиснати култури: национална/елитарна и локална/популярна култура(етнокултурен центризъм или мултикултурализъм; общобългарска или „унифицирана“ фолклорна традиция и „местен“ фолклор; култура „за износ“ и култура „за вътрешна употреба“ и т.н.)

Премълчаното в академичния дискурс: научна етика и мълчанието на учения (преферирани и нежелани изследователски теми и резултати в хуманитаристиката)

„Мълчаливите“ медии (цензура и автоцензура)


Научното събитие ще се проведе на 26 и 27 март 2016 г. в заседателната зала на ИЕФЕМ, БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, бл. 6, VII етаж.

Научните доклади, оформени като статии, ще бъдат издадени в електронен сборник след процедура по анонимно рецензиране.

Краен срок за изпращане на заявки за участие: 31 януари 2016 г.


Заявките си за участие адресирайте до:

доц. д-р Божидар Алексиев – bojidar.alexiev@iefem.bas.bg
гл. ас. д-р Димитър Атанасов – dimitar.atanassov@gmail.com
гл. ас. д-р Богдан Дичев – bate_bogi@abv.bg


Автор:
Димитър В. Атанасов
Публикация:
23.01.2016 г. 13:25
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/22787-premalchanoto