Научни форуми

„Повторение и образователни модели“: социологически дискусионен панел

Част от лекционно-семинарен цикъл „Повторение и модели: трансформации“

◊ СЪБИТИЕТО


Семинарът за хуманитаристи, с любезната подкрепа на Културния център към СУ „Св. Климент Охридски“, организира

поредица лекционно-семинарни панели под общата тема „Повторение и модели: трансформации“.


Панел II: Социология

„Повторение и образователни модели“


28 ноември 2015, събота, 14-18 ч.
Нова конферентна зала (СУ, Ректорат, Северно крило)


В лекционната част на панела доц. д-р Петя Кабакчиева (ФФ, СУ) ще представи изследователски проект „Клопката на (не)подвижността“, занимаващ се с образователните проблеми вследствие от нарастващата мобилност на населенията в България и ЕС. Критически поглед към тезите около „парадигмата на гъвкавостта“ ще предложи доц. д-р Тодор Христов (ФСлФ, СУ) с властовите измерения на модерните образователни политики и мобилността.


Втората част на панела ще протече като дискусия с участието на Семинара за хуманитаристи и публиката, като в хода на тази дискусия ще се опитаме да предложим възможни практически изходи от „клопката на (не)подвижността“.◊ ПРОГРАМА


14:00–15:30


. „Националната държава и твърдият канон“ – доц. д-р Петя Кабакчиева (катедра „Социология“, ФФ, СУ)

. „Гъвкавостта като управляемост“ – доц. д-р Тодор Христов (катедра „Теория на литературата“, ФСлФ, СУ; катедра „Социология и науки за човека“, ПУ)


15:30–16:00

Кафе пауза


16:00–18:00


Дискусионен модул:

модератор – Богдана Паскалева;

дискутанти от Семинар за хуманитаристи.Трите панела от цикъла „Повторение и модели: трансформации“ се провеждат в Нова конферентна зала в Ректората и са замислени с различна дисциплинарна насоченост с цел изследване на механизмите, по които повторенията на определени смислови ядра, разкази, идеологеми, езикови фигури, ценностни указания, публични дискурси, образи и факти, оформят модели в различните социокултурни сфери; и какви трансформации произвеждат (или спират) впоследствие. 


Форматът на събитията е замислен така, че публиката и лекторите да дискутират по конкретни проблеми, маркирани в лекционната част, в неформална уъркшоп среда.


***


Семинар за хуманитаристи е група от докторанти и магистранти хуманитаристи, отворена за всички със сходни интереси. Целта е създаване на създаване на дискусионно пространство за обмяна на опит и знания в различни хуманитаристки области.


Повече информация за Семинара, настоящия дискусионен цикъл и всички останали събития на http://huseminar.wordpress.com

Автор: Семинар за хуманитаристи
25.11.2015 г. 10:44
Посетено: 892
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/22459-povtorenie-i-obrazovatelni-modeli-sotsiologicheski-diskusionen-panel