Научни форуми

Kонференция, посветена на творчеството на Елиас Канети

20-21 ноември 2015, Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Конференция, посветена на творчеството на Елиас Канети

Интеркултурност, интертекстуалност, интермедиалност

20-21 ноември 2015

С подкрепата на: Русе - Град на свободния дух, BH социален проект на „Еконт“ и община Русе.

Творчеството на Елиас Канети придобива все по-голяма актуалност. С теорията си за масата и властта той предоставя възможности за осмисляне на съвременните социални и политически процеси, възникване на нови масови движения и конфигурации на маси. Теорията му за превращението дава възможности за обновление на някои традиционни науки.

През 2015 година се навършват 20 години от юридическата регистрация на Международно дружество "Елиас Канети" и десет години от основаването на Австрийска библиотека "Елиас Канети".

Международно дружество „Елиас Канети“ (МДЕК) в сътрудничество с Федералното министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия (BMEIA)/Отдел V, Австрийски библиотеки в Русе и Велико Търново, и Австрийското дружество за литература, и с подкрепата на Фондация „Русе – Град на свободния дух“ организира двe конференции за творчеството на Елиас Канети във Виена и в Русе, по повод на 110-ата годишнина от рождението му.

В Русе в конференцията (20-21 ноември 2015) ще вземат участие над 20 изследователи на творчеството на Канети от България, Германия, Дания, Австрия, Румъния, Франция, Италия, Иран и Индия. Много от тях подчертават, че за тях е от особено значение, да участват в конференцията именно в Русе, родния град на писателя.

Конференцията ще бъде открита на 20.11. в 9:30 ч. в Зала 1, в сградата на Община Русе, с приветствия на посланика на Република Австрия в България, негово превъзходителство маг. Роланд Хаузер и на областния управител на област Русе, д-р Стефко Бурджиев. Посланикът на Република Австрия идва в Русе по случай юбилея на Австрийска библиотека, основана през 2005 г.

Вторият работен ден на конференцията, 21.11., ще се проведе в Регионалнa библиотека „Любен Каравелов“. В библиотеката е поставена и изложба на книги от и за Елиас Канети на различни езици.

 
Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
19.11.2015 г. 13:26
Посетено:
987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/22402-konferentsiya-posvetena-na-tvorchestvoto-na-elias-kaneti