Научни форуми

ХХ Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”

21-22 ноември 2015, Пленарна зала на Община Варна

ХХ Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”


◊ СЪБИТИЕТО

На 21-22 ноември 2015 г. в пленарната зала на Община Варна ще се проведе юбилейната ХХ Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”. От началото - през 1996 г., поставено от варненския издател Димитър Боянов, със съдействието на Община Варна и Регионалния исторически музей, тази конференция привлече изследователи, които хвърлиха нова светлина върху древната българска държавност и постиженията на българския дух и култура през вековете. Този форум промени идеологическите представи за българската история, проучванията на неговите автори запълниха множество бели петна в българската историография.

Конференцията даде своите плодове в сборниците с доклади, публикувани през годините, в книгите на Светлозар Попов, Георги Кръстев, Спас Мавров, Светлозар Рулински, Таньо Танев и Ангел Манев, и много други. 

През последните години конференцията се обогатява със съпътстващи етнографски изложби на ИЕФЕМ – БАН, които показват забравени страни от живота и бита на българите. Тази година изложбата е на тема „Овчарството в Родопите. Из фотоархива на ИЕФЕМ – БАН”, тя ще бъде подредена във фоайето на Регионалната библиотека. Открива се на 20.11. (петък) от 17 ч.

В настоящото издание на форума са включени нови проучвания както на млади, така и на утвърдени изследователи от Варна, София, Стара Загора и други за духовния път на българите през вековете. Проучванията са в областта на археологията, историографията, етнологията, изследвания за живота на българските общности извън границите на България, документални филми. 

На 20.11. (петък) ще бъде представена новата книга на Христо Буковски „Похитеното съкровище на богомилите” в Арт салон на Радио Варна от 18 ч., авторът ще участва и в програмата на конференцията.

Програма на конференцията: http://www.facebook.com/events/160577467630634/


Автор:
Национална историческа конференция - Варна
Публикация:
17.11.2015 г. 10:50
Етикети:
фолклорархеологияобщина Варнаконференциядух и културацивилизацииистория
истриография
проучвания
Национална историческа конференция - Варна
Посетено:
1395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/22387-hh-natsionalna-konferentsiya-balgariya-v-svetovnata-istoriya-i-tsivilizatsii-duh-i-kultura