Научни форуми

Исторически дискусии: „Духовни послания по българските земи“

Част от Националната историческа конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“

Исторически дискусии: „Духовни послания по българските земи“


◊ СЪБИТИЕТО

13 юни 2015 г. (събота) от 10.00 до 17.00 часа в Националния етнографски музей, зала № 19 (София, ул. "Московска" 6А, служебен вход) ще се проведат за поредна година исторически дискусии на тема: „Духовни послания по българските земи“.

Исторически дискусии – София са продължение на Пролетни исторически дискусии – Варна и се провеждат за втора поредна година в София, организирани от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, с любезното домакинство на ИЕФЕМ-БАН.

Водещ на дискусиите – Петко Атанасов. Събитието е част от Националната историческа конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“, която се провежда ежегодно във Варна и тази година ще бъде нейното 20-то юбилейно издание.

Първите две дискусии през април 2012, 2013 г. тематично бяха посветени на българските държави на север от Дунав, преди Аспарухова България, в търсене на корените на българската държавност. През 2014 г. бяха разгледани събитията, отразяващи първата поява на българите на Балканите и създаването на Дунавска България. Тази година историческите дискусии се посвещават на темите, свързани с духовния свят на хората, живели по тези земи – орфизъм, ранно християнство, учението на богомилите и др. В българската историография са застъпени различни мнения по дискутираната тема и целта на форума е да се представят и обсъдят изследвания по въпроса, като се направи опит за изясняване на основните позиции.

Ще бъдат изслушани доклади на изследователи от София и Варна, след което ще се проведе дискусия на тема: „Юстиниана Прима“.

Цялата програма на събитието може да се види на сайта на ИЕФЕМ – БАН. 

Вход свободен.


За допълнителна информация:

Страницата на ИЕФЕМ – БАН: www.iefem.bas.bg
Страницата на АНДАРИ: www.andaribg.com
Телефон: 0884 561 081; 0885 511 830



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
11.06.2015 г. 16:02
Етикети:
АНДАРИИЕФЕМ БАН
Дария Василева
Анатолий Радев
исторически дискусии
Посетено:
1086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21630-istoricheski-diskusii-duhovni-poslaniya-po-balgarskite-zemi